JUHTKIRI ⟩ Tõele lähemale

Saarte Hääl
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eilse seisuga on Saare maakonnas kahe kuu jooksul tehtud 548 positiivset koroonaviiruse proovi. Paraku ei anna see arv sugugi objektiivset infot selle kohta, kui palju oli koroonaviirusesse nakatunud inimesi meie maakonnas tegelikult. Laustestimist ju tehtud ei ole. 

Terviseameti põhimõte testida üksnes riskirühmadesse kuuluvaid ja ilmsete haigusnähtudega inimesi on tekitanud meelepaha mõneski meist. Eriti Saaremaa elanikes, kelle seas  haigestumus on olnud suurem kui mujal Eestis. Olgugi et puutusid koroona-positiivsega kokku ning tundsid end hiljem ka ise tõbisena – testima ei pääsenud sugugi igaüks, kes selleks soovi avaldas. 

Põhjendus "meile on testimise osas ette antud väga ranged reeglid" tegi meele mõruks ilmselt paljudel, kes oma "positiivsuse" või "negatiivsuse" osas kindlust saada tahtsid.      Võib ju küsida, et mis see antikehade test inimesele tagantjärele ikka annab. Et kui põdesidki läbi – mis sest enam.

Samas annab laiema ringi inimeste testimine – mida teevad Tartu ülikool ja SYNLAB – ülevaate, milles kajastuvad arvud on tõele pisutki lähemal kui senine haigestumuse statistika. Et meie riik ja ühiskond oskaksid võimaliku järgmise pandeemiaga paremini toime tulla. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles