RIIGIKOGU LIIGE ⟩ Kes mõjutas Saaremaal vollemänge lubama? (2)

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
Saaremaa VK vs Milano Powervolley
Saaremaa VK vs Milano Powervolley Foto: Siim Metsmaa / Saarte Hääl

"Kes survestas Saaremaa vallavolikogu esimeest ja kes veenis Saaremaa vallavanemat, et Itaalia ja Saaremaa võrkpalliklubide vahelised mängud märtsi alguses Kuressaares toimuksid," pärib aru Riigikogu liige Kai Rimmel.

EKRE liige Rimmel on varem küsinud samasisulisi küsimusi Keskerakonda kuuluvalt sotsiaalministrilt Tanel Kiigelt. Rimmel viitas, et kuuldavasti survestas Võrkpalliliidu president Hanno Pevkur otsustajaid 4.-5. märtsil Kuressaares toimuvateks mängudeks luba andma.

Kiik vastas, et nii Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO), Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) kui ka Terviseameti ohuprognoosid alahindasid viiruse nakatamisvõimet ja levikuga seotud ohte.

Kiik märkis, et Võrkpalli Liit pöördus 28. veebruaril e-kirja teel Terviseameti, täpsemalt Martin Kadai poole, et paluda juhtnööre seoses võrkpallimängu toimumisega.

Saaremaa VK vs Milano Powervolley kohtumismäng märtsi alguses.
Saaremaa VK vs Milano Powervolley kohtumismäng märtsi alguses. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Suuniste saamiseks pöördus samal päeval Sotsiaalministeeriumi poole ka Saaremaa vallavalitsus.

Sotsiaalministeerium saatis kirja hinnangu andmiseks edasi Terviseametile, mis on nakkushaiguste ennetamise ja seire valdkonnas pädev asutus.

Oma vastuses kutsus Terviseamet üles ettevaatlikkusele ning rõhutas ürituse korraldaja vastutust riskide hindamisel ning vajadust tagada kõrgendatud tervisekaitsenõuetest kinnipidamine.

"Terviseameti kinnitusel puudub neil teave Terviseameti esindajate ja Hanno Pevkuri vahel toimunud kohtumisest. Samuti kinnitab Terviseamet, et võrkpallimängu osas soovituste andmisel ei ole ameti esindajaid teadaolevalt kuidagi survestatud ega mõjutatud," kirjutas Kiik.

Kuna Saaremaa vallajuhtide meedias antud kommentaaride ja suhtluse osas puudus Kiigel info, soovitas ta Rimmelil pöörduda otse vastavate Saaremaa ametikandjate poole.

Juba 6. mail saatiski Rimmel Saaremaa vallavolikogu esimehele kirjaliku küsimuse "Terviseameti ja Saaremaa Vallavalitsuse võimalikust mõjutamisest", mis üleeile Saaremaa vallavalitsuse dokumendiregistris registreeriti märgukirjana.

Kai Rimmel kirjutas Tiiu Arole: "Saaremaa vallavolikogu esimehena ja  endise Terviseameti peadirektorina olete kinnitanud, et suhtlesite 24. veebruaril alanud nädala esimesel poolel oma endiste kolleegidega, kelle "seisukoht mängu korraldamise suhtes oli pigem negatiivne" (Eesti Ekspress 18.03.2020), kuid hiljem otsustati Saaremaal siiski teisiti, "sest surve võrkpallikohtumise kui peaaegu maailmatasemel ürituse Saaremaale toomiseks oli suur." (Saarte Hääl, 19.03.2020)."

Ta jätkas: "Saaremaa vallavanem Madis Kallas on kinnitanud, et samal päeval, kui saabus Terviseameti vastus, mis oli saadetud teadmiseks ka Sotsiaalministeeriumi, helistas Sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske temale ja soovitas mängud ära jätta, millega ta ka nõustus. Järgmisel päeval veendi ta aga ümber. (Meie Maa 19.03.2020)."

Kolmandaks viitas Riigikogu liige, et avalikkuses on Eesti Võrkpalliliidu esimees Hanno Pevkur väitnud, et kui Terviseamet oleks soovitanud Eesti-Itaalia klubide kohtumise ära jätta, oleks mängudele pidurit tõmmatud. Pevkuri väidete kohaselt ei teinud Terviseamet mängule takistusi.

"Meieni on jõudnud info, et Hanno Pevkur on survestanud otsustajaid 4.-5. märtsil Kuressaares toimuvateks mängudeks luba andma," väitis Rimmel taas pöördumises ja esitas vallajuhtidele neli küsimust:

  1. Kui oli teada, et Põhja-Itaalia kuulutati 26. veebruaril koroonaviiruse riskipiirkonnaks, ja vaatamata sellele, et Terviseamet 1. märtsil Itaalia-Eesti võrkpallimatši pidamiseks loa andis, miks Saaremaa vallavalitsus ei kasutanud objektiivset teavet ja ei lähtunud Saaremaa elanuike turvalisusest?
  2. Kas vastab tõele, et Hanno Pevkur survestas nii otse kui läbi Terviseameti Saaremaa vallavalitsust võistlust läbi viima?
  3. Kes survestas Saaremaa vallavolikogu esimeest, et mängud toimuksid?
  4. Kes veenis Saaremaa vallavanemat, et mängud toimuksid?

Eero Epner kirjutas aprillis veebiajakirjas Levila, et võrdselt koroona plahvatusega levis üle saare süüdistuste lööklaine, mis kasvas kohati ähvardusteni, nii et kuuldavasti arutati vahepeal vallavanemale Madis Kallasele ihukaitsja võtmist.

Epner rääkis toona telefonitsi ka Saaremaa vallavolikogu esimehe Tiiu Aro, kes ütles: "Mind jääb surmatunnini piinama, et meis ei olnud jumalikku tarkust ja ettenägelikkust seda võrkpallimängu mitte lubada."

KES TULEB? Vallavanem Madis Kallase ja vallavolikogu esimehe Tiiu Aro vastuvõtt on sel aastal kaetud saladuselooriga.
KES TULEB? Vallavanem Madis Kallase ja vallavolikogu esimehe Tiiu Aro vastuvõtt on sel aastal kaetud saladuselooriga. Foto: Irina Mägi

Epner viitas, et Tiiu Aro süüdistab ennast. "Ta usaldas Terviseameti soovitusi ja kuidas ta olekski saanud teistmoodi, ta on töötanud 18 aastat Terviseameti juhina, tunneb sealseid inimesi lähemalt kui keegi teine Saaremaal (või üldse Eestis) ning ta on veendunud, et selle kõigile maailma teadlastele endiselt tundmatu koroona eest hoiatamisel lähtuti hetke parimatest teadmistest."

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles