SURMAKUTSARI SÜÜASI ⟩ Kaitsja kahtleb tapjaauto kiiruses ja tunnistajate sõnades (1)

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy

Liiklusmõrva süüdistusega kohtu alla antud Andres Reinarti kohtuprotsessi eelistungil sai muu hulgas aimu võimalikust kaitsetaktikast. Kaitse taotlust – vabastada mees vahi alt – kohus ei rahuldanud.

Teisipäeval tegi Andres Reinarti (34) kaitseadvokaat Anu Toomemägi Kuressaare kohtumajas esmalt taotluse mehe vabastamiseks vahi alt ja palus kohtul tõkendi muuta elukohast lahkumise keeluks.

Kaitsja viitas, et kuna Reinarti üle peetakse kohut liikluskuriteo puhul pretsedenditu mõrvasüüdistuse alusel, tähendab see ilmselt väga pikka kohtuistungit ja kaitsja hinnangul ei peaks Reinart kogu see aeg vanglas viibima. 

"See on mõttekoht, miks kaaluda vabastamist," selgitas Toomemägi.

Kanissaarest pärit Reinarti kolme inimese surma eest kohtu alla andnud prokurör Rainer Amur vaidles vastu. Tema sõnul on seni vahistamise pikendamise küsimust arutatud kohtus kaks korda. Nii veebruaris kui ka aprillis jättis kohus Reinarti vahi alla.

"Kui ta vabastada, võib Andres Reinart hakata uuesti alkoholi tarbima ja see võib viia uute ja fataalsete tagajärgedega kuritegudeni," rääkis Amur.

Kaitsja väitel on aga uuesti alkoholi kütkesse langemisele viitamine hüpoteetiline väide.

"Tema karistus jääb 2012. aastasse ehk kaheksa aasta tagusesse aega," ütles kaitsja, kelle sõnul ei võimalda Reinarti tervislik seisund alkoholi tarbimist ega ka rooli istuda.

Andres Reinart lisas, et luustik on halvasti kokku kasvanud nii käel kui ka jalal ning kindlasti ei kavatse ta alkoholi tarbida ega rooli istuda.

Võimeline rooli istuma

Rainer Amur ütles, et mees on liikumisvõimeline ehk võimeline rooli istuma. "Füüsilist takistust välisel vaatlusel ei ole," sõnas prokurör ja palus kohtunik Rajar Milleril enne vabastamise otsustamist tutvuda kahe varasema samasisulise kohtumäärusega.

Eile kirjutas kohtunik Rajar Miller kohtumääruses, et vahistamise aluseks olnud asjaolud pole ära langenud ja Reinart võib jätkuvalt toime panna uusi kuritegusid.

Kohtunik viitas, et arvestades süüdistusaktis kajastatut kaldub süüdistatav alkoholi liigtarvitamisele. Kaitsja põhjendused süüdistatava halva terviseseisundi kohta ei põhjenda süüdistatavale kergemaliigilise tõkendi kohaldamist. Arstiabi on süüdistatavale vanglas tagatud.

Kohus nõustus prokuröri seisukohaga, mille kohaselt võimaldab süüdistatava terviseseisund tal liikuda, alkoholi hankida ja tarbida, seega võib süüdistatav vabaduses viibides jätkata alkoholi liigtarvitamist ning risk uute kuritegude toimepanemiseks on kõrge.

Liiklusmõrva eest kriminaalsüüdistuse saanud Andres Reinart osales Kuressaares kohtumajas 2. juunil kell 13 toimunud eelistungil videosilla kaudu Tallinna vanglast. Tema kõrval riigiõigusabi korras määratud advokaat Anu Toomemägi.
Liiklusmõrva eest kriminaalsüüdistuse saanud Andres Reinart osales Kuressaares kohtumajas 2. juunil kell 13 toimunud eelistungil videosilla kaudu Tallinna vanglast. Tema kõrval riigiõigusabi korras määratud advokaat Anu Toomemägi. Foto: Kristina Kretova/Saarte Hääl

Andres Reinarti kaitsja Toomemägi teatas, et kaitsja ei nõustu süüdistusaktis märgitud kuriteo kvalifikatsiooniga, mis võimaldaks taotleda ka süüdistusakti tagastamise taotluse esitamist. Seda kaitse siiski ei nõudnud. "Lõppkokkuvõttes on prokuröri risk, millise süüdistusakti ta kohtumenetlusse esitab," selgitas advokaat.

Kohtunik Rajar Miller leidis, et kohtu hinnangul vastab akt nõuetele ja küsimus kriminaalsüüdistuse kvalifikatsioonist on edasise menetluse teema. "Kohtu alla andmiseks otseseid välistusi ei ole," kinnitas Miller.

Aruteludest tõendite üle selgus, et Reinarti kaitse soovib tõenditena kohtule esitada surmaga lõppenud liiklusõnnetuste ja nende süüdlastele määratud karistuste statistika alates 2009. aastast. "Et kohtul oleks võimalik tugineda ka sellele karistuse määramisel," ütles kaitsja. "Karistus peab olema proportsionaalne."

Kaitse kavatseb kutsuda tunnistama Reinarti käsutuses olnud Audi kolm varasemat omanikku, kes saavad anda ütlusi sõiduki tehnilise seisukorra kohta. Samuti seab kaitse kahtluse alla süüdistuse väited Audi kiiruse kohta 11. jaanuari pärastlõunal teel Tahulast kuni Kaali tee ristini.

Isiklik vaen motiiviks?

Kaitsja seab kahtluse alla ka ütlusi, mis on antud Andres Reinarti alkoholitarbimise harjumuste kohta. Sestap tahab Toomemägi kutsuda kohtusse tunnistusi andma Reinarti tuttavaid, kes võivad teada tema suhete kohta.

Kaitsel on nimelt kahtlusi, et osa prokuratuuri tunnistajate ütlusi võib olla antud küsitavatel asjaoludel, milleks võib olla isiklik vaen.

Andres Reinarti kohtuprotsess algab 22. oktoobril kell 10 ja kestab päeva või paari kaupa 14 päeva kuni 14. detsembrini.

Andres Reinart
Andres Reinart Foto: Kohtutoimik

Kolm inimest said surma, kui 11. jaanuaril sõiduautoga Volvo Kuressaare–Kuivastu maanteel sõitnud naine valmistus keerama peateelt Kaali suunas. Kell oli 14.47, kui Audiga möödasõitu alustanud Reinart Volvole sisse kihutas. 58-aastane Eve, 27-aastane Kati ja Kati üheksakuune tütar Elli hukkusid kohapeal.

Vaid mõni minut varem oli Reinarti sõiduk lennanud Tahulas politseiradarisse kiirusega 138 km/h.

Volvos viibides raskelt viga saanud Merli Männasalu on varem Saarte Häälele öelnud, et mõrvasüüdistus on õigustatud. "Tahan, et kõik inimesed teavad, mida nad teevad, kui täis peaga rooli istuvad. Et nad jumala eest seda ei teeks!"    lausus ta mai lõpul Saarte Häälele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles