MÄLESTAME: Ester Purje

Madli Pesti
, teatrikriitik
Copy
Lahkus Ester Purje.
Lahkus Ester Purje. Foto: SH

30.01.1927 – 27.05.2020

Lahkunud on Saaremaalt pärit näitleja, pedagoog ja publikuteenindaja Ester Purje, neiuna Reinart. Vaivere kooli pidudel luuletusi lugenud ja Kuressaare Tööstustehnikumis isetegevusega teatri juhile Paul Kaldele silma hakanud neiu võeti sõjajärgsetel keerulistel aastatel Kuressaare Teatrisse näitlejana tööle. 

Ester Reinart töötas teatris kolm hooaega, 1946–1949. Üks tema säravamaid rolle Lumekuninganna Lydia Merits-Sepa 1947. aasta lavastuses vaimustas igas eas publikut. Noor näitlejanna soovis end aga täiendada Tallinnas: ta võeti vastu Draamateatri õppestuudiosse, õpetajateks Jüri Järvet ja Eino Baskin. Elu viis Ester Purje toimetajaks televisiooni, paariks aastakümneks Nukuteatrisse pedagoogiks ja kolmeks aastakümneks Eesti Draamateatrisse, külastajaile meeldejäävaks, alati rõõmsameelseks publikuteenindajaks. 

Tutvusin Ester Purjega "Kuressaare teatrielu" (2014) raamatut koostades. Juba 1980. aastate lõpus hakkas Purje koguma materjali Saaremaa teatritegijatest Eesti teatri biograafilise leksikoni jaoks. Tema värvikaid mälestusi on huvilistel võimalik lugeda Kuressaare Teatri kodulehel. Liigutav oli kuulda, kuidas Ester Purje päästis unustusehõlmast Kuressaare Teatri traagilise saatusega andeka teatrijuhi ja näitleja Theodor Maripuu. Purje läks tema kunagisse kodumajja Pärna tänaval uurima, kas saab midagi teada küüditatud perekonna saatusest. Kodus oli Maripuu pojapoeg, kes ulatas külalisele kortsunud, pesukummipaelaga kinniseotud kirjade paki: Theodor Maripuu kirjad Siberist. Draamateatri valvelaua ees andis Ester Purje paki üle Merle Karusoole, kes tegi kirjade põhjal 1990. aastal Eesti teatrilukku läinud dokumentaallavastuse.

Kohtumised Ester Purjega Kuressaare teatri suveetendustel või Draamateatri esietendustel olid alati siirad ja rõõmsad. Viimane kohtumine on helgelt meeles: Estri tütar Pille-Riin Purje esitles möödunud aasta novembris Tallinna Linnateatris oma raamatut "Vesiroos ja Paas" Elmo Nüganeni Tammsaare-lavastusest "Karin. Indrek. Tõde ja õigus. 4.". Soovisin Estrile head tervist. Ester istus esireas. Särav ja südamlik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles