TARTLASED EI KARDA ⟩ Tartu sulgeb südalinna tänava liiklusele, Kuressaares veel otsust pole (2)

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Vabaduse puiestee Tartus.
Vabaduse puiestee Tartus. Foto: Kristjan Teedema

Kui Kuressaares põrkus keskväljaku suviti nädalalõppudeks autoliiklusele sulgemine mõnede südalinna ettevõtjate vastuseisuga, sest kardetakse ettevõtluse väljasuremist, siis Tartu otsustas kesklinna ühe tihedaima liiklusega tänava Vabaduse puiestee kuulutada juulikuuks justnimelt Autovabaduse puiesteeks.

Tartu südalinnas asuvast sõiduteest saab sellega kuuks ajaks hoopis mõnus linnaruum vaba aja veetmiseks ning autoliiklust seal ei toimu, vahendab Autogeeniuse portaal.

Tartu linnapea Urmas Klaas selgitas, et kuna koroonaviiruse leviku tõttu jäävad ära mitmed üritused, otsustas linn pakkuda tartlastele võimalust koguneda linnasüdamesse ning nautida suve ja üksteise seltskonda ootamatus keskkonnas – keset sõiduteed.

Külastajaid ootavad koosolekuteala, rannabaar, kiiged, välilugemissaal, tänavatoiduautod, piknikualad, pinksilaud, turu- ja täikaplats, loodusmaja ja kunstimuuseumi programmid, välikino ja palju muud põnevat. Terve ala on kujundatud 2+2 distantsireeglit silmas pidades. Meelelahutusprogrammi välja ei kuulutata, et vältida kogunemisi. Kindel võib aga olla, et terve kuu on Autovabaduse puiesteel täidetud meeleolukate sündmustega.

Nagu Saarte Hääl selle nädala algul kirjutas, on ka Saaremaa vallavalitsus planeerinud Kuressaare keskväljakule suveks meeleoluka kultuuriprogrammi. Abivallavanem Helle Kahmi sõnul saab tulema kirjum ja värvilisem kui kunagi varem, sest nälg kultuuri ja rõõmu järele on ülisuur. "Kevadine eriolukord lõi inimeste loovuse lõkkele ja nii pakub Kuressaare keskväljak nii vaba lava kui ka pop-up-väljakutseid läbi nädalate ja suvekuude," rääkis Kahm Saarte Häälele.

Uuest nädalast alustavad Kahmi sõnul keskväljakul esmapäevased sportlikud näidistreeningud, mis lähevad sujuvalt üle teisipäevasteks linnatuurideks ja kohtumisteks kogukonna liikmetega. "Lisaks sekka linnu- ja inimese laulu, kloune, trumme ja tamburiine," loetles ta. Kolmapäevad lisavad melule molbertid ja kriidid, neljapäevad on rõõmuks aga kergejalgsetele rahvatantsijatele – Neljapäevane Labajalg pakub silmarõõmu 18. juunist 30. juulini. Nädalavahetused on jällegi täis muusikat erinevale maitsele, sekka teatrikunsti, valgust ja kohtumisi meie maapiirkondade pärandi ja maiustega.

Otsus, kuidas ja mis aegadel autoliiklus Kuressaare südalinnas suveks ikkagi suletakse, et kogu see melu poleks sunnitud toimuma liikuvate autode keskel, peaks sündima siiski juba lähipäevil.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles