HIRM ⟩ Piirang ajab idasaarlased Muhusse napsitama?

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Alkohol. Foto on illustreeriv.
Alkohol. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Saaremaa vallajuhid pelgavad, et kui öisele alkoholitarbimisele meelelahutusasutustes kohapeal Saaremaal piirangud seada nii, et muhulased sama ei tee, võivad saarlased minna vägijooki otsima naabersaarelt.

Saaremaa vallavolikogu reformierakondlastest saadikud soovisid keelata argipäevadele eelnevatel öödel alkoholi kohapeal tarbimise vallas kella 3-st 6-ni, ööl vastu laupäeva ja pühapäeva aga 3-st 7-ni hommikul. Vallavalitsus arutas volikogu eelnõu piirangute osas sel nädalal ja toetas seda.

Liis Juulik
Liis Juulik Foto: Erakogu

Samas leidis vallavalitsus vallasekretär Liis Juuliku sõnul, et eelnõu laiaulatusliku mõju tõttu tuleks seda menetleda vähemalt kahel lugemisel. 

"Lisaks leiab vallavalitsus, et kuigi Saaremaa vald on saarvald, ei saa me piirangut kehtestada naabersaarvalla ehk Muhuga teemat arutamata," tähendas Juulik.

Vallasekretär märkis, et juhul, kui eelnõu määrusena jõustub, kehtib piirang alkohoolse joogi  kohapeal tarbimisele üksnes Saaremaa valla haldusterritooriumil, mis tähendab, et Ida-Saaremaa elanike poolt võib kasvada surve Muhu valla haldusterritooriumil asuvatele ettevõtetele, mis alkohoolse joogi jaemüügiga kohapeal tarbimiseks tegelevad.

"Tervikliku lahenduse leidmiseks on vallavalitsuse hinnangul oluline, et niivõrd lähestikku asuvad kohaliku omavalitsuse üksused lahendaksid piirangu kehtestamise ühtsetel alustel," nentis Liis Juulik.

"Kuigi Saaremaa vald on saarvald, ei saa me piirangut kehtestada naaber-saarvalla ehk Muhuga teemat arutamata."

LIIS JUULIK, vallasekretär

Saarte Hääl kirjutas läinud kuul, et eelnõu algatati eelkõige Kuressaares alkoholitarvitamise tõttu kordasaadetavate korrarikkumiste pärast. Eelnõu koostajate hinnangul on baaride majandustegevuse ning avaliku korra häirimise vahel kesklinnas seos. 2018. aastal pandi kesklinnas toime 18 vägivallakuritegu – neist kaheksa baarides, kümme tänaval.

Eelnõu seletuskirjas toodud statistikast selgub, et kui 2017 said korrakaitsjad südalinnast 43 väljakutset, siis 2018. aastal 50. Kõige rohkem on kesklinnast häirekeskusesse helistatud kella 4 paiku öösel – selliseid juhtumeid oli 2018. aastal 15. Kolmeteistkümne korrarikkumise kohta tuli teade kella viie paiku, 11 kohta aga kella kolme aegu öösel.

Kõige rohkem tehti väljakutseid Kodulinna lokaalist – 20 korral. Vaekoja juurest said korrakaitsjad seitse väljakutset, Uime juurest samuti seitse, Pritsumaja juurest kuus, Club Royali aadressilt kaheksa. Diva juurde kutsuti politsei kahel korral.

Eelnõu kohaselt ei kehtiks piirangud ööl vastu 1. jaanuari, 25. veebruari ja 24. juunit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles