VIDEO ⟩ Pinnuks silmas: Uime peod nörritavad linlasi

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
KÕIK EI MAHU MARJAMAALE: Tänaval lärmasid inimesed, keda Uime sisse ei lastud ning kes olid õue ukse taha jäänud.
KÕIK EI MAHU MARJAMAALE: Tänaval lärmasid inimesed, keda Uime sisse ei lastud ning kes olid õue ukse taha jäänud. Foto: Kaader videost

Kuressaare südalinna elanike ja ettevõtjate sõnul vilistavad pisikese Uime baari pidajad lärmakaid pidusid korraldades 2+2 reeglile. 

Foto: Erakogu

“Kuidas on võimalik, et praegu, kui ööklubid peavad olema suletud, on mingisugune ööklubi-putka rahvast paksult täis?” küsis kesklinna elanik ja Uime naabruses külaliskortereid pidav ettevõtja Märt Vooglaid. “Uimes eiratakse kõiki piiranguid, aga omavalitsus isegi ei reageeri!”

Vooglaiu sõnul käib surfibaaris Uim ja selle ümber ööl vastu laupäeva ja  pühapäeva selline lärm, et külaliskortereid pole võimalik välja rentida. 

“Mul on eelmisel nädalal tehtud video sellest, kuidas kell kaks öösel mingi noortekamp sõna otseses mõttes karjub tänaval, ja vallavalitsus ütleb mulle, et nemad probleemi ei näe!” lausus Vooglaid. “Ometi on selline jama kestnud juba viis aastat!”

Vooglaiu sõnul on ta juba teist nädalat juhtinud vallavolikogu esimehe Tiiu Aro tähelepanu sellele, et Eesti Vabariigis on ööklubide lahtiolek keelatud. “Tiiu Aro ei suvatse mu kirjadele isegi vastata,” ütles Vooglaid.

Vooglaid käib vallaga kohut  

Vooglaiu sõnul käib tema ettevõte vallavalitsuse vastu kohut, et see “hakkaks lõpuks oma kohust täitma ja kuidagigi öörahu reguleerima”.  

“Koroonasaare kuulsusega kohas on ohutusnõuete täitmine eriti oluline, et uusi nakatumisi ei tuleks, aga ometi on vallavõimud näidanud üles täielikku saamatust,” kurjustas Vooglaid. “Seetõttu leian, et kui endine terviseameti juht Tiiu Aro pole seni võtnud vastust selle eest, et ei keelanud märtsis võrkpallimängude ja mullifestivali toimumist, siis peaks ta selle võtma nüüd.”

Samuti kesklinnas tegutseva Kodulinna Lokaal OÜ juhatuse liige Aare Tammesoo saatis 2. juunil Saaremaa vallavalitsusele kirja, küsides, kas “ühele ettevõttele” on antud eriluba korraldada DJ-ga tantsuõhtuid ruumis, kus ei ole isegi niisama võimalik täita mitte mingisuguseid valitsuse kehtestatud reegleid. Tammesoo sõnul toimus üks niisugune üritus 1. juunil ning järgmised 5. ja 6. juunil.

“Saaremaa valla poolt ei ole väljastatud ühtki eriluba,” kinnitas Tammesoole saadetud vastuses vallavalitsuse kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Aarne Põlluäär. Ta lisas, et kui keegi mingeid üritusi korraldab, siis teeb ta seda omal vastutusel, peab arvestama vabariigi valitsuse kehtestatud piirangutega ega tohi häirida avalikku korda.

Politsei piirkonnavanema Meelis Juhandi andmeil pole politsei Uime juurde kogu möödunud aasta ja ka tänavu kuni eelmise nädalavahetuseni väljakutseid saanud. 

6. juunil kutsuti aga korrakaitsjad kohale öösel kella 2 ajal ja 7. juuni öösel kella 1 ajal. Mõlemal juhul andis helistaja häirekeskusele teada, et baarist tuleb lärmi. Kui politsei 6. juuni öösel kohale jõudis, seisis baari ees õues palju inimesi, sest kõik neist ei olnud kehtiva 2+2 reegli tõttu baari sisse saanud. Juhandi lisas, et politseinikud vestlesid õues olnud inimestega. 

7. juunil väljakutsele reageerinud politseipatrull vestles baari omanikuga ja selgitas, et muusika tuleb baaris vaiksemaks keerata. 

6. juunil kella poole kahe ajal öösel kontrollis politseipatrull kesklinna meelelahutusasutusi, et veenduda 2+2 reeglist kinnipidamises. 

“Mõnel pool tuvastati ka reegli rikkumist ning politseinikud vestlesid sel teemal asutuste omanikega,” lausus Juhandi. 

Terviseameti kommunikatsioonijuhi Simmo Saare sõnul on ka amet saanud kaebuse Uime baari kohta. “Hetkel tutvume asjaoludega ja otsustame, kas algatame menetluse,” lausus Saar. 

Uim: lärmasid ukse taha jäänud

Üks Uime omanikest Lauri Vaher kinnitas, et Uime puhul piirangutele ja reeglitele vilistamisest rääkida ei saa. 

“Uim on avatud, kuna see ei ole ööklubi, vaid pisike 45 ruutmeetri suurune baariurgas, millel on väliterrass,” lausus Vaher. Lärmasid tema sõnul need inimesed, keda Uime sisse ei lastud ning kes olid õue ukse taha jäänud. 

“Jälgisime, et sees ei oleks täitumus liiga suur,” põhjendas Vaher. “Paar korda käis ka politsei kontrollimas ja leidis, et kõik on korras. Sinna, kui inimesed tänaval lärmavad ja laulavad, ei saa me midagi teha. Me ei saa kogu kesklinna jälgida.”

Vaheri sõnul ei saa ta tagada, et inimeste vahe baarileti ees oleks vähemalt kaks meetrit. “Samas ei saa seda tagada ka näiteks Selver – inimesed peavad seda ise silmas pidama,” ütles Vaher. Tema sõnul on Uimes tänavu kõlareid vähemaks võetud, et muusika liiga valjult ei kostaks. 

Tiiu Aro: Märt Vooglaid valetab

Foto: Erakogu

Saaremaa vallavolikogu esimehe Tiiu Aro sõnul on ettevõtja Märt Vooglaiu jutt talle juba teist nädalat saadetud kirjadest vale.

“Ma ei ole Märt Vooglaiult saanud ühtki kirja,” kinnitas Aro. “Kui ta mulle kirjutab, siis loomulikult vastan talle.” 

Aro lisas, et sai advokaat Allar Jõksilt 6. juunil terviseameti peadirektorile Merike Jürilole saadetud kirja, kus Jõks oli ta märkinud üksnes koopia saajaks. Jõks küsis terviseametile saadetud kirjas seisukohta oma 3. juunil esitatud avalduse osas tagada vabariigi valitsuse 16. mai korralduse alusel külastuskeeld Kuressaares asuvas ööklubis Uim surfibaar. 

Kirjavahetus näitab aga, et Tiiu Arole pole Jõks 3. juunil adresseerinud ühtki avaldust. Aro kinnitusel on ta hilisemat kirjavahetust jälginud ja vallavalitsusele edasi saatnud. 

“Mis puudutab käitumist koroonaviirusega seotud piiran-gute ajal avalikus ruumis ja ööklubide laadsete ettevõtete korrale kutsumist – siin ei ole kohalikul omavalitsusel mingit järelevalve pädevust ega võimu,” ütles Aro.

 

KOMMENTAAR
Jurist: vallajuhtide tegevusetus jääb arusaamatuks

Allar Jõks.
Allar Jõks. Foto: Eero Vabamägi

“Uime baari naabruses elavad inimesed on aastaid taotlenud, et vallavalitsus reageeriks avaliku korra rikkumistele Uime baari poolt,” kirjutab jurist Allar Jõks. 

Näiteks on kohalik võim Tartus ja Tallinnas jõuliselt piiranud nende meelelahutusasutuste tegevust, mis häirivad naabrite rahu ja avalikku korda. 

Kuivõrd Saaremaa vallavalitsus on teadmata põhjustel olnud tegevusetu, on asi antud halduskohtusse. Pooleliolevat kohtumenetlust ei saa ma hetkel rohkem kommenteerida.

Mõistmaks, miks naabrid kohtusse pöördusid, soovitan vaadata videot, mis ei ole üles võetud aastate eest, vaid viimasel nädalavahetusel laupäeva öösel vastu pühapäeva. Kas Saarte Hääle  lugejad oleksid õnnelikud, kui purjus inimesed nende akende all regulaarselt niimoodi lärmavad? 

Uime baari puhul on tegemist ööklubiga, kus hilistel tundidel toimuvad DJ-ga peod.

Tulenevalt ööklubi formaadis tegutseva meelelahutusasutuse ohtlikkusest on vabariigi valitsuse 16. mai korralduse nr 172 (COVID-19 haiguse leviku tõkestamiseks vajalikud liikumisvabaduse ning avalike koosolekute pidamise ja avalike ürituste korraldamise piirangud) punktiga 4 kehtestatud klientidele täielik liikumisvabaduse piirang ehk külastuskeeld sõnaselgelt ka ööklubides. 

Kui seda videot öisest peost ööklubis surfibaar Uim võrrelda samal nädalavahetusel tehtud fotogaleriiga ERSO kontserdist Estonia kontserdisaalis, siis võib avalikkusel tekkida põhjendatud küsimus, miks valitsuse korraldus Kuressaares ei kehti ja miks Estonia kontserdisaalis viibivad inimesed kujutavad tervisele suuremat ohtu kui Uime baaris kitsas ja kinnises ruumis pidutsejad. 

Arusaamatuks jääb valla juhtide tegevusetus avaliku korra tagamisel ja nakkusviiruse võimaliku leviku tõkestamisel.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles