KARL MÄND ⟩ Kaht maja erivajadusega inimestele Kuressaarde ei tule (1)

, AS-i Hoolekandeteenused kinnisvaradirektor
Copy
Karl Mänd.
Karl Mänd. Foto: Erakogu

"Nagu igaüks meist, nii väärivad ka psüühilise erivajadusega inimesed kaasaegset kodu," kirjutab AS-i Hoolekandeteenused kinnisvaradirektor Karl Mänd. "Saaremaa inimestele soovime ehitada väikese kahekorruselise kortermaja Kuressaarde."

Selleks taotleme Saaremaa vallavalitsuselt projekteerimistingimusi kahele krundile – Ida-Niitu ja Marientali. Selline käik on tekitanud küsimuse, kas plaanime linna ehitada lausa kaks maja või soovime hoopis kogu Sõmera Kodu linna kolida. Ei, Kuressaarde ehitame ühe uue maja, mis saab koduks 24-le inimesele. Kaks taotlust esitasime selleks, et välja selgitada, mis tingimused, kohutused või piirangud kaasnevad ühes või teises asukohas maja ehitamisega.

Mille alusel otsuse langetame? Ilmselt on kõige lihtsam tuua võrdlus olukorraga, kui sooviksin endale maja ehitada. Esimesena otsin sobivat piirkonda, kus mulle meeldiks elada ja mis minu perele sobib – kas laps saab ise kooli ja trenni;  kui kaugel on pood või bussipeatus; kuidas ma tööle saan jne.

Erivajadusega inimeste kodu asukoha otsimine sellest oluliselt ei erine, kriteeriumid lihtsalt veidi muutuvad – lasteaia asemel võiks läheduses olla pood, töökoht või päevakeskus. Kui meie läbime sageli pikemaid vahemaid või veame raskemaid kotte autoga, siis erivajadusega inimestel see võimalus puudub – nemad ise autot ei juhi. Sellepärast peavad toidupood, juuksur, apteek jne jääma kodust kas jalutuskäigu kaugusele või peab läheduses asuma bussipeatus.

TÕSTE: Erivajadusega inimesed ise autot ei juhi. Sellepärast peavad toidupood, juuksur, apteek jääma kodust kas jalutuskäigu kaugusele või peab läheduses asuma bussipeatus.

Koduotsingul vaatasime Ida-Niidu ja Marientali elurajoonide kõrval ka teisi asukohti, mis võiksid maja ehitamiseks sobida. Kaalusime krunte nii lossipargi servas, tervisepargi kõrval kui ka haigla juures. Erinevatel põhjustel pidime need siiski välistama. Nii jäid meile valikusse Sirge tänav Marientalis ja  Lehe tänav Ida-Niidus – mõlemal on omad plussid ja miinused.

Sirge tänava krundi ümbruses asuvad kahekorruselised majad, mis mahu poolest sarnanevad meie kavandatud kahekorruselise kortermajaga. Toidupood ja muud teenused jäävad veidi kaugemale, kuid läheduses on bussipeatus, mis leevendab jalavaeva. Krunt on kahes osas – maja asuks ühel pool ja (kogukonna-)aed ning vaba aja veetmise võimalused teisel pool Sirget tänavat.

Lehe tänava krundist. Piirkonnas asuvad valdavalt kolmekorruselised hooned. Projekteerimistingimustest selgub, kas sellele kvartali serva jäävale krundile on võimalik ehitada ka kahekorruseline hoone või on nõutav osaliselt või täielikult kolmekorruseline hoone.       Toidupood ja muud teenused on lähedal. Krunt on ühes osas, seega ei pea näiteks aiamaale minekuks oma hoovist väljuma.

Lisaks projekteerimistingimustele, mis määravad majale ja keskkonnale esitatavad nõuded, on oluline, et läheduses oleks ka vajalikud tehnovõrgud. Kui kanalisatsioonitrass või sidekaabel paiknevad liiga kaugel, mõjutab see ehituse maksumust oluliselt.

Kui kõik tähtsad nüansid ja detailid on paigas, siis saame teha lõpliku valiku, kuhu Kuressaare psüühilise erivajadusega inimesed endale kodu saavad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles