MAAILM ⟩ Itaallased kaugenevad Euroopa Liidust

Urmas Kiil
Copy
Koroonabakter
Koroonabakter Foto: Wikipedia

Itaalia on riik, mida koroonaviirus räsis vanal kontinendil esimesena ja väga rängalt. Kõigi muude raskuste kõrval pidid itaallased kogema ka suurt pettumust Euroopa Liidus, kuna pika aja jooksul ei saabunud Brüsselist neile mingit toetust, kirjutab ajalehe Le Figaro veergudel ilmunud arvamusloos ajaloolane ja politoloog, Pariisis asuva Poliitikateaduste Ajaloo Keskuse (Centre d’histoire de Science Po.) direktor Marc Lazar. 

Lazar toonitab, et praeguse seisuga on koroonakriis Itaalialt nõudnud enam kui 34 000 ohvrit. Nii paradoksaalne kui see ka pole, sai kõige enam kannatada riigi üks jõukamaid piirkondi Lombardia. Ja ehkki Itaalia on Euroopa Liidu üks asutajariikidest, on selle elanike usaldus EL-i vastu nüüd drastiliselt vähenenud.  

Marc Lazar kirjutab, et endi suhtes alati pigem kriitiliselt meelestatud itaallased üllatasid kogu maailma, kui suutsid raskel ajal üles näidata erakordset solidaarsust ja kodanikutunnet. Peaminister Giuseppe Conte, kelle valitsus oli enne epideemia puhkemist suisa kokkuvarisemise äärel, juhtis kriisi ajal riiki üsna autokraatselt. Ta tegi seda dekreetide abil, lükates ajutiselt valitsemisest kõrvale seadusandliku võimu ehk parlamendi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles