JUHTKIRI ⟩ Miks just aasta 750 ehk Viikingiaeg algas Saaremaalt (2)

Saarte Hääl
Copy
Viikingid laevadel. Pilt on illustreeriv
Viikingid laevadel. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Senine viikingiaja alguse määratlus põhineb retkede ohvriks langenud Inglismaa munkade kirjutistele ahnetest ja õudsetest põhjala paganatest, kellele miski püha ei olnud. Praegu teadusringkondades ja erialakirjanduses kinnistuma hakkava uue määratluse – 750 pKr – materiaalseks tõendiks sobib aga väga hästi umbes samal ajal juhuse tahtel Salme rannas "ajakapslisse" sattunud seltskond ehtsaid viikingeid. 

On tegelikult ime, et 1300 aasta tagused sündmused sellisel kujul meieni säilisid ja 2008. aasta sügisel jalgrattatee jaoks pinnase koorimisel avaldusid. Muidugi arvasid alguses kõik, et jälle II maailmasõja jäljed – tavaline asi Saaremaal. Kuid loetud ruutmeetrid puutumata maapinda, hoolimata sõja ajal Salmele langenud mürskudest ja hiljem maasse kaevatud kaablikraavidest, avaldasid hoopis täiesti uue vaate terve maailma palet muutnud ajalooperioodile. 

Kuna juba 2010. aasta kaevamiste alguses tuli päevavalgele esemeid, mida ei saanud kuidagi ajastada 7. sajandi lõpukümnenditesse – dateering, mida oleks mõlema leiukoha inimluudest juba valminud radioaktiivsüsiniku analüüside põhjal võinud eeldada –, hakkas arheoloogiadoktor Jüri Peets kaevamisi kommenteerides matuse vanuse määratlemiseks kasutama daatumit "umbes 750 pKr". 

Hiljem lisandunud esemeleiud ja analüüsitulemused seda väidet ümber lükanud ei ole. Lisaks pärineb enamik maetuid samast geograafilisest piirkonnast Rootsis ning neil olid lähedased esivanemad. See lisab kaalu väitele, et retklejad sattusid Salme matuselaevadesse sama sündmuse käigus. 

Ehk ei ole saarlastel midagi selle vastu, kui viikingiaja lähte- ja lõpp-punkt paigutub Inglismaalt (vastavalt Lindisfarne`i rüüstamine 793 pKr ja Stamfordi silla lahing 1066 pKr) Saaremaale – algus Salmele (u 750 pKr) ja lõpp Muhu ning Valjala linnustesse (1227 pKr).

Loodetavasti oskavad Salme meeste luud meile endist ja viikingiaegsest eluolust kindlasti veel palju rohkem ja tõelähedasemalt pajatada, kui seda suutsid näha ja kroonikatesse talletada paljaksröövitud ning pahased inglise mungad. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles