Kuressaare linna "ausamba plats" 2020. aastal.
Kuressaare linna "ausamba plats" 2020. aastal. Foto: Anette Sannik/Saarte Hääl

Kuressaare linnapilt on olnud pidevas muutumises. Üks linna keskne plats, mida rahvasuus teatakse kui "ausamba platsi" ongi läbi aegade olnud justnimelt plats. Küll erineva otstarbega, kuid enam-vähem samas mõõdus. Madis Nõmm OÜ-st Klotoid on uurinud platsi ajalugu vanade fotode kaudu ja leidnud üsna üllatavaid ja lausa legende ümber lükkavaid seiku. Saarte Hääl avaldab Nõmme uurimistöö veidi kokkusurutud kujul.

1787 - Praegune mälestussamba plats on juba 1681. aasta Kuressaare tervikkaardil hoonestamata täiesti olemas. Esimest korda on kolmnurkne väljak 1787. aasta kaardil (krunt nr 111). Viirutus tähendab, et tegemist on hoonestamata linnakrundiga.
1787 - Praegune mälestussamba plats on juba 1681. aasta Kuressaare tervikkaardil hoonestamata täiesti olemas. Esimest korda on kolmnurkne väljak 1787. aasta kaardil (krunt nr 111). Viirutus tähendab, et tegemist on hoonestamata linnakrundiga. Foto: Saaremaa muuseum, Eesti Rahva Muuseum ja erakogu
u 1850 - Baltisaksa kunstniku Sigismund Sterni litograafial 19. sajandi keskpaigast on tulevane ausambaplats täiesti tühi. Teos on detailideni paigas ja sarnane ka platsi tänapäevase väljanägemisega. Huvitav on, et just selle litograafia järgi taastati maavalitsuse hoone fassaad.
u 1850 - Baltisaksa kunstniku Sigismund Sterni litograafial 19. sajandi keskpaigast on tulevane ausambaplats täiesti tühi. Teos on detailideni paigas ja sarnane ka platsi tänapäevase väljanägemisega. Huvitav on, et just selle litograafia järgi taastati maavalitsuse hoone fassaad. Foto: Saaremaa muuseum, Eesti Rahva Muuseum ja erakogud
Kommentaarid
Copy