APTEEKER MELCHIOR ⟩ Keskaegseid mõrvu asutakse lahti harutama ka Saaremaal

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Rita Rahu loodab, et lossi langevõre saab filmimeeste abiga taas liikuma ja tulevikus on seda võimalik ka muude sündmuste ajal tõsta-langetada.
Rita Rahu loodab, et lossi langevõre saab filmimeeste abiga taas liikuma ja tulevikus on seda võimalik ka muude sündmuste ajal tõsta-langetada. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Filmi “Apteeker Melchior” esmaspäeval alanud võtted jõuavad oktoobris ka Saaremaale, kus Kuressaare linnuses ja Archebaldi keskuses filmitakse enam kui kahe nädala jooksul terve hulk episoode.

Indrek Hargla seitsmest raamatust koosnevast “Apteeker Melchiori” keskaegsete krimipõnevusromaanide sarjast vändatakse mängufilmide triloogia, mille 13. juulil alanud võtted kestavad režissöör Elmo Nüganeni juhtimisel selle aasta lõpuni.

Apteeker Melchiori rolli mängib Märten Metsaviir.
Apteeker Melchiori rolli mängib Märten Metsaviir. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Filmi üks produtsentidest Armin Karu ütles, et keskaegsele Tallinnale omase olustiku saavutamiseks ehitatakse võttepaigad Tallinnasse, Narva, Purtsesse, Lääne-Virumaale, Saaremaale ja Lätti. Saaremaal alustatakse filmimist 13. oktoobril Kuressaare linnuses, 23. oktoobril liigutakse võttegrupiga Archebaldi keskaja keskusesse ning viimane võttepäev on 29. oktoobril.

Lossis on plaanis filmida dormitooriumis, põhjabastioni väravakäigus ja sepikojas. Lossi haldava Saaremaa muuseumi jaoks tekitab aga elevust plaan filmi tarbeks uuesti liikuma panna lossivärava langevõre, mis aastate eest esimese langetamise ajal kinni kiilus.

Muuseumi haldusjuht Tõnu Sepp ütles, et võre liigutamine peaks olema täiesti võimalik, kuid noolekoda värava kohal lossimüüril on ehitatud langevõrest hiljem ja kogu mehhanism võib seetõttu vajada kohendamist. Muuseumi turundusjuht Rita Rahu lisas, et langevõre kordategemine on alternatiiviks kusagil täiesti uue värava ja võre ehitamisele, mida filmi tootjad samuti kaaluvad.

Argo Kirss ootab põnevusega, mismoodi alkeemiamüsteeriumidega harjunud Archebaldi keskuses mõrvamüsteeriumi lahendama hakatakse.
Argo Kirss ootab põnevusega, mismoodi alkeemiamüsteeriumidega harjunud Archebaldi keskuses mõrvamüsteeriumi lahendama hakatakse. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Archebaldi keskuse jaoks on mängufilmi võtted täiesti uus kogemus. “Alguses nad ehitavad mitu päeva ja seejärel kolm päeva filmivad,” rääkis keskuse eestvedaja Argo Kirss, kellelt võttegrupp saab lisaks ruumidele laenutada ka mitmeid rekvisiite. “Piinakamber ja piinariistad on kohapeal olemas, samuti mitmed relvad,” lausus ta.

Võtteid põnevusega ootav Kirss nentis, et keskajaga seoses tulevad kohe meelde kunagised “Viimne reliikvia” ja “Verekivi”, aga viimasel ajal pole meil keskajateemalisi filme eriti tehtud. “Eks selle keskkonna loomine on üsna keeruline. Esemed ja kostüümid – kõik see on kaunis kulukas,” tõdes ta.

Armin Karu sõnul on plaanis võtetel kaasata ka paarkümmend taustanäitlejat. “Nende osas teavitame eraldi,” märkis ta. Argo Kirss ütles, et kuna peab majaperemehena nagunii võtete juures olema, siis loodab ta isegi mõnes episoodilises rollis kaamera ette pääseda. “Eks näis. Oleks tore ajastutruus kostüümis ise ka kaasa lüüa. Aga ega iga füsiognoomia ei pruugi sobida. Sõltub sellest, millist rolli parasjagu vaja on,” nentis ta.

Apteeker Melchior

Film “Apteeker Melchior” põhineb Indrek Hargla romaanil “Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus” ning Indrek Hargla, Elmo Nüganeni ja Olle Mirme kirjutatud originaalstsenaariumil.

Filmis astuvad tuntud näitlejate kõrval üles mitmed režissöör Elmo Nüganeni õpilased Eesti muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikoolist. Apteeker Melchiori rolli täidab Märten Metsaviir, teised peaosatäitjad on Alo Kõrve ja Maarja Johanna Mägi.

Triloogia jutustab kolm lugu Tallinna apteekrist Melchiorist, kelle ülesanne on paljastada kohutava mõrvalaine taga peituv saladus. Avafilmis tuleb apteeker Melchioril lahendada äsja linna saabunud kuulsa ordurüütli mõrvalugu. Peategelane avastab, et ohver jahtis saladuslikku Tallinna vangi, kelle jäljed viivad kohalikku dominiiklaste kloostrisse. Kui seejärel mõrvatakse kolm kloostriga seotud inimest, hakkab hargnema vapustav müsteerium.

Triloogia teise filmi “Apteeker Melchior. Viirastus” stsenaariumi kirjutamisel on aluseks võetud romaan “Apteeker Melchior ja Rataskaevu viirastus”. Kolmanda filmi “Apteeker Melchior. Timuka tütar” stsenaarium sai ainest Hargla romaanist “Apteeker Melchior ja timuka tütar”.

Keskaegse krimitriloogia režissöör on Elmo Nüganen, stsenaariumi autorid on Indrek Hargla, Elmo Nüganen ja Olle Mirme. Filmi produtsendid on Kristian Taska Taska Filmist, Esko Rips Nafta Filmsist, Armin Karu HansaFilmist ja Tanel Tatter ning Veiko Esken Apollo Film Productionsist. Eesti ja Läti koostöös valmiva triloogia kaasprodutsentideks on Jānis Kalējs (Film Angels Productions, Läti) ja Philipp Kreuzer (Maze Productions, Saksamaa). Operaator on Mihkel Soe ning kunstnik Matis Mäesalu. Triloogia tootmiseelarveks on 6 miljonit eurot.

“Apteeker Melchior” jõuab kinodesse järgmise aasta sügisel. Teise filmi võtted algavad septembris ja kolmanda filmi võtted novembris 2020. Teine ja kolmas mängufilm linastuvad 2022. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles