EI TAHA ⟩ Sõrulased hääletasid taas tuuleparkide vastu

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Tuulepark. Pilt on illustratiivne.
Tuulepark. Pilt on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

Torgu osavallakogu toetas ühehäälselt juba varasemalt Torgu vallavolikogu poolt vastu võetud otsust, et ollakse tuuleparkide rajamise vastu.

Hiljuti avalikustatud Saaremaa valla üldplaneeringus on Sõrve poolsaarele märgitud võimalik tuuleparkide rajamise ala, kusjuures tuugenite lubatud kõrgused on saare suurimad: kuni 340 meetrit. Osavallakogu liikmetel tekkis küsimus, et miks endise Torgu valla volikogu aastate tagune otsus, et tuuleparke Torgu valla territooriumile juurde ei rajata, pole siiani valdade liitumislepingu järgselt jõus.

„Ma usun Saaremaal ei ole kohane taastuvenergia Euroopa ja riiklike eesmärke lihtsalt ignoreerida ja vaikides tarbida põlevkivist toodetud keskkonnavaenulikku energiat,” märkis sõrulaste protesti kommenteerides Saaremaa vallaarhitekt Mark Grimitliht.

Üldplaneering on hetkel eskiisivormis ning sinna on märgitud potentsiaalsed alad. „ Alad on moodustatud olemasolevatest elamutest 1000 meetri, alevikest 2000 meetrit ja kaitsealadest, sealhulgas ka I, II kategooria loomadest välja jäänud aladest. Samuti on arvestatud Kaitseministeeriumi seisukohtadega,” loetles Grimitliht.

Üldplaneeringu avalik väljapanek ja arutelu ongi tema selgitusel vajalik kogukonnaga ühise keele leidmiseks, kuhu ja mis tingimustel tuuleparkide alad planeeritakse.

„Kas näiteks tuuleparkide arendajate iga aastane investeering ümbruskonna ruumi võiks mõlemaid pooli eesmärgile lähemale tuua või mitte,” tõi ta välja ühe kaalumise koha. Kui osavallakogu ja Saaremaa elanike valdav seisukoht jääb eitavaks, siis vallaarhitekti kinnitusel sellega ka arvestatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles