Saunad jäid tuleleekidesse

Karoliina Tammel
Copy
Iidne suitsusaun põles Leisi kandi Hiievälja külas maha ööl vastu reedet.
Iidne suitsusaun põles Leisi kandi Hiievälja külas maha ööl vastu reedet. Foto: Saaremaa Päästeteenistus

Sel nädalal oli Saaremaal kaks saunapõlengut, milles keegi õnneks kannatada ei saanud. Küll aga hävis tules täielikult vana suitsusaun.

Iidne suitsusaun põles Hiievälja külas maha ööl vastu reedet. Millest põleng alguse sai, ei osanud Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe öelda.

Lindmäe sõnul oli saun põlengu avastamise ajal lausleekides ning kui päästjad kohale jõudsid, oli sauna päästa juba võimatu.

"Väljast põles, seest põles, pööning oli tuld täis ja katus leekides. Ega sealt palju järele jäänud," rääkis Lindmäe.

Margus Lindmäe selgitas, et vanasti ehitati suitsusaunad majast eemale, kõigest süttivast kaugele kiviaia sisse.

"Sellel oli oma põhjus. Teadupärast oli saun õue peal kõige tuleohtlikum hoone. Targad mehed teadsid rääkida, et ühe korra saun põleb. Nüüd läks lihtsalt palju aega, enne kui see konkreetne saun põlema läks."

Päästepiirkonna juhi sõnul on tänapäeva teadmised tulekahju ärahoidmisest märksa paremad, kuid Hiievälja külas mahapõlenud sauna ei oldud kordagi ümber ehitatud ega selles kaasaegseid ohutusmaterjale kasutatud.

"Piltide järgi oli saun täiesti iidne ja nii ta läks," tõdes Lindmäe.

Esmaspäeva öösel põles Koimlas saunamaja pööninguosa, mida kohalikud päästepiirkonna juhi sõnul veeämbritega kustutasid. Külainimesed said leegid omal jõul kontrolli alla.

"Metallkorsten oli viidud läbi vahelae ja selle ümber ei olnud piisavalt mittesüttivaid materjale," rääkis Lindmäe.

Saunamaja oli küll ümber ehitatud, ent mitte kõige kvaliteetsemalt. "Külamehed ise ehitavad endale ja teevad korda, aga kui endal piisavalt teadmisi pole, siis oleks mõistlik pöörduda arhitekti poole, kellel on need head teadmised olemas. Siis saab saun ohutu," nentis Lindmäe.

Margus Lindmäe selgitas, et kütmise ajal läheb metallkorsten väga tuliseks.

"Kui veel tahm peaks metallkorstnas süttima, siis on seal piltlikult öeldes põrgukuumus. Selleks, et süttimisohtu vähendada, ongi vajalikud ohutud materjalid korstna ümber."”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles