MAA ELU ⟩ Saaremaa puhtaim mesi tuleb Muhust ja läänerannikult, aga seda on vähe

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
LOODUS OMAETTE: Lümanda mesinik Mati Nõulik rõõmustab, et tema mesi tuleb puhtast loodusest.
LOODUS OMAETTE: Lümanda mesinik Mati Nõulik rõõmustab, et tema mesi tuleb puhtast loodusest. Foto: MERIT LEHTSALU

Suurem osa kohalikust meest toodetakse Saaremaa kesk- ja idaosas, kuid ökoloogiliselt puhtaima mee saab ilmselt saare läänerannikult ja Muhust.

Uuringuid, mis Saaremaa eri paigus toodetud mee ökoloogilist puhtust võrdleks, seni tehtud pole, kuid lääneranniku kasuks kõneleb viljakasvatuse puudumine piirkonnas. Lümanda mesinik Mati Nõulik ei kahtle, et puhtamat mett, kui korjavad mesilased Lääne-Saaremaal, pole Eestis kusagilt võtta. Põllud, kus kasutatakse taimekaitsevahendeid ja kunstväetisi, sealkandis puuduvad. Kindlasti leidub sarnaseid alasid ka Hiiumaal, Muhus ja väikesaartel, kuid valdav osa Eesti territooriumist nii mürgivaba looduslikku fooni ei paku. 

Nõuliku mesitarude naabruses asub väike heinamaa, eriline viljakasvatuspiirkond pole õhukeste muldadega Lümanda kant kunagi olnud. Viimati kasvatati Lümanda ümbruses rukist nõukogude ajal. Mõni kilomeeter eemal kasvatab Vatsliku mahetalu küll söödavilja, kuid talu kasutab põllurammuna ainult oma kariloomade sõnnikut, isegi maheväetist ei panda.      

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles