MUHU UUDISSED ⟩ Aga rüistvad rinki!

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Uijee! Juba oogid lõikuskuu käe. Justkut piaks akkama sügiseks vädama. Rohutirts mängab küll oma viiulid juba ja õhta oo koll põesas. Tuhlil kua juba kuor kindi. Muedu ep suaks arugiid, et vuasta juba nii kaugel oo.

Mõned kiired tiadaandmised oo siiskid. Muhu juosmist sellevuasta põle. Neh, nõukest inimeste punti ep sua selle va koroona taudi pärast kokku aada mitte. Tartus sattus üks õiuke kuskile lubise ja nüid oo kuri karjas. Ja Muhuskid, kuulukse, olla kaks soomlast rinki rüistn, ise oln tõbised. Liiva puodis oo kua paljast üks üheteese selgas tammumine. Neh, sial põle kaubakastide vahel niipalju ruumigid, et sa müöda suaksid. Ja nie vaesed naesed ep sua kua muud kut paljast lihasid ja vorstisid letti lappida. Nii irmsast ostetse seda värki kokku.

Aga äkist kõik arjutavad aututega kupatamist. Neh, laupa, kahessandal augustikuu pääval, oo Muhus sellevuastane aututega rüistmise ja kupatamise päe. Seesamma, mis oo ikka oln abrilli kuu sihes, aga midast sedakorda tulli edasi lükata. Järjekordas oo juba kümnes nõuke rinki rüistmine nende aututega. Ja nie, kis seda korraldavad, nie ütlevad, et oo viimane. Suame ikka nähe. Nõuksi viimseid oo sii ennegid kuulda oln. Aga mudud mine sa tia, nuordel inimestel oo äkist muud mõtted pähä tuln. 

Aga olga ete mesmuodi tahes. Sedakorda sie võeduaamine igatahes oo. Kokkusuamine oo kell pool kakstesn, Aki kõrtsi juures parklas. Ja kellu ühest andasse start. Läbi arvatse võistlus olavad kellu poole neljaks. Ja pärast oo autasude jägamine kua. Õhta kellu ühessast oo Aki kõrtsis kena pidu kua, kut ikka muiste Muhus olli. Iga ettevõtmine lõppeb ikka piduga ää. Ja pidu kipub ikka kole pitkale venima, sest keegid ep katke ää tulema. Neh, aruarva kut üldse piduse suab. 

Aga neh, selle aututega rüistmise ja kupatamise juures oo ikka jälle taris nutitelevonnisid ja tuleb omale sur  äpp või asi kua piale laadida, et sa üldse minna suad.

Veispukkis oo nende lehe pial kenaste kõik kord ja kaubad kirjas. Aga minna tasub. Olli juba jutuks, et olla viimane. Ja kis sedakorda selle rändkarika kätte suab, sie suab selle omale kohe päriseks. Vuata oleks ju kole uhke asi olavad!

Olga siis sedakorda jälle moekast ja olge ikka munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles