LOODUSEGA SÕBRAKS ⟩ Kuidas ravimtaimedega tervist hoida

Karoliina Tammel
Copy

Saaremaa loodus on ülirikkalik – ükskõik, millisesse koduaia nurka või võsatukka vaadata, ikka leiab mõne ravimtaime. Nõges, raudrohi ja nõmmliivatee on vaid vähesed näited meie looduslike ravimtaimede liigirikkusest. Siiski ei tasu igast taimetutsakast raviteed teha, kõigepealt tuleks taimi tundma õppida ja loodusega sõbraks saada.

Popi talu ürdiaias kasvab nii perenaise Mari Kübarsepa istutatud ravimtaimi kui võsa sees ise kasvama hakanud tervisetugevdajaid. Praegu ootavad korjamist sinakaslillad iisopid, mida Mari ise kasutab kohvi asemel, sest taimel on ergutav mõju. "Iisopit kasvatati vanasti mungakloostrites ja seda kasutati benediktiini likööri valmistamisel," tutvustab Mari taime hingeelu.

Iidsete ravimtaimedega käivad sageli kaasas mingisugused legendid või lood, mis tänaselgi päeval aktuaalsed on. "Kui vanasti ravitsejad läksid rehetubadesse, võtsid nad taimedest viha ühes. Seal võis olla salveid, koirohtu või kadakat, mis pandi otsast põlema ning kustutati ära – taim tekitas tossu ja terve ruum tossutati sellega läbi. See tappis piisknakkusi. Samamoodi võime me praegu ravimtaimedega oma tubades tossutada, sest see lõhn on hoopis tervislikum kui igasugused õhuvärskendajad. Lisaks vähendab see haigustekitajaid," räägib Mari. Näiteks salveilehti võib vabalt viiruki asemel metallaluse peale pudistada ning korra põlema lasta ja siis ära kustutada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles