JUHTKIRI Sead, karud ja need teised

Saarte Hääl
Copy
Karu. Foto on illustreeriv.
Karu. Foto on illustreeriv. Foto: Leo Eensoo

Saaremaa karu kipub pisitasa omandama juba sama mütoloogilist aurat nagu mõned head aastad tagasi Ruhnu karu. Ilmutab ennast kusagil, jätab siin-seal maha mõne salapärase jälje ja siis pole temast jällegi tükil ajal kippu ega kõppu.  

Vahepeal arvati, et karu on saare tolmu sootuks käppadelt pühkinud, aga justnagu inimeste õrritamiseks andis ta endast taas märku. Kalpsas Lääne-Saaremaal erinevates kohtades üle tee. Tõsi, nende karukontaktide puhul on kohalikud jahimehed kahtlustanud, et inimesed võisid mesikäpa segi ajada metsseaga. Eriti hämaras võib selline asi juhtuda küll. Aga nägijate veendumust ümber lükata on samuti keeruline. Ehk siis, kui pole pilti või videot, jääbki kõik vaid uskumise tasemele.

Kuigi – milleks neid tõestusi üldse vaja? Vilsandi koletis, lõkits ja külmaking panevad meie südamed kiiremini põksuma just oma salapära tõttu. Issanda loomaaed on kogu aeg olnud kirjum, kui ühe inimese meelemõistus suudab ette kujutada. Mis see sigakarugi siis veel sinna ära mahutada pole. Vähemasti põnev on ja tuju teeb heaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles