JÄRELEHÜÜE Endla Tuutma

Saarte Hääl
Copy
Küünal. Pilt on illustratiivne.
Küünal. Pilt on illustratiivne. Foto: unsplash.com

5.12.1948 – 9.08.2020

Aitäh, Endla, aitäh, Tutu, nagu sõbrad ja tuttavad sind hellitavalt kutsusid!

Oleme tänulikud, et 30 aastat tagasi otsustasid oma saatuse siduda Saaremaaga. Sa puudutasid meid oma tagasihoidlikult särava isiksuse ja mitmekülgse loominguga. Öeldakse ju küll, et saarlaseks ei saada, saarlaseks sünnitakse, kuid sinu Saaremaa-armastus ja -tunnetus olid erakordsed. Sinu loomingulisi jälgi kohtab siin kõikjal: Saaremaa Kunstiklubis, Saaremaa Kunstistuudios, Raegaleriis, kultuurikeskuses ja mujal. Sinu tegevust linnakunstnikuna jäävad mäletama paljud värvi muutnud linnamajad ning kujundatud kultuuriüritused. 

Töö linnakunstnikuna andis sulle võimaluse hoida, kaitsta ja kujundada Kuressaare linna nägu ning arendada elanike ilumeelt. 

Ka Saaremaa andis sulle omalt poolt juurde midagi olulist – metallikunstniku konkreetsus asendus siin uute ja pehmemate tehnikatega. Saarel tõestasid sa end andeka maalijana. Sinu pastelltehnikas maale kingiti paljudele Saaremaa teenekatele inimestele ja külalistele, sh president Lennart Merile 1995. aastal, tema esimesel presidendivisiidil Saaremaale. Sinu loomingu populaarsusest annavad aga tunnistust tundlikud mereainelised maalid paljude saarlaste kodudes.

Hinnatav on sinu näitusetegevus. Iga kümne aasta järel võtsid oma loodu kokku suure ülevaatenäitusega. 2008. aastal 60. sünnipäeva juubelinäitus "Sõrmede vahelt pudenenud" Raegaleriis, 2018 Kuressaare kultuurikeskuse saalis 70. sünnipäeva juubelinäitus  "Minu Saaremaa suvi". Tänavusuvine väljapanek Saaremaa Kunstistuudios muutus saatuse tahtel mälestusnäituseks... 

Olid Saaremaa Kunstiklubi aktiivne liige ja osalesid igal ühisnäitusel. Sinu tööd olid alati tooniandvad ning väga paljud klubi näitused olid sinu kujundatud. Tänu sinu kujundusoskustele on kunstiklubil mahukas ja esinduslik klubi 35. aastapäevaks sündinud koguteos. Kunstiklubile jääb sinu metallikunstist mälestuseks vasest karikas, mis igal aastal vahetab omanikku. 

Tiivusta sealt, kuhu rändasid, meie mõtteid ja tegemisi. 

Sinule mõeldes Saaremaa Kunstiklubi, Saaremaa Vallavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles