SUVI KESTAB ⟩ Korralikku suvitusilma jagub veel vähemalt nädalaks

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Päevitaja rannas.
Päevitaja rannas. Foto: Marko Püüa

Ilmateenistuse andmetel ulatub temperatuurinäit kohati isegi 30 soojakraadi ligi vähemalt kuni reedeni.

Täna laieneb Soome madalrõhkkonna serv ja kõrgrõhkkond taandub veidi lõuna poole, kuid selle põhjaserv ulatub ikka Eestini. Päeval kattub taevas kohati õhukese pilvevinega, aga sellest kumab päike läbi. Kahe rõhuala vastasseisu tõttu tugevneb edela- ja läänetuul puhanguti 12 m/s. Õhutemperatuur on päeval 22..27°C.

Pühapäeval jääb kõrgrõhkkond servaga Eesti kohale. Öö on enamasti selge, päev laialdaselt päikesepaisteline. Tuul puhub valdavalt edelast ja läänest ning põhja poolt survestava madalrõhkkonna tõttu ulatub ikka puhanguti 12 m/s. Lõunakaarest jätkub sooja juurdevool ning õhutemperatuuri miinimum öösel 10°C-st madalamale ei lange, rannikul on kuni 18, päevasoe tõuseb 24..28°C-ni, vaid läänekaare tuulele avatud rannikul on paar kraadi jahedam.

Esmaspäeval jääb kõrgrõhkkonna serv Eesti kohale. Öö on valdavalt selge, päev rünkpilvedega, aga ka sajuta. Ilm on rahulik, vaid põhjarannikul võib läänetuul 10 m/s ulatuda. Öised madalaimad termomeetrinäidud on 10°C ümber, rannikul kuni 17, päeval toob loodevool pisut värskust ja õhusooja on 20..25°C.

Teisipäeval kõrgrõhuala nõrgeneb, kuid püsib veel Eesti kohal. Selge taevas vaheldub pilverünkadega. Päeval on üksikud hoovihmad võimalikud. Öine õhutemperatuur on üle 10°C, rannikul üle 15°C, päeval tõuseb 22..27°C-ni.

Kolmapäev jätkub kõrgema rõhuga foonil vaikse ja südasuvise ilmaga. Öö on enamasti selge, päeval võib arenevaist pilvedest mõni üksik paik vihmahoo saada. Õhutemperatuur kõigub öösel paari kraadi ulatuses 15°C ümber, päev tuleb palav 23..28°C-ga.

Neljapäeval ulatub nõrgenev kõrgrõhuvöönd kitsa ribana üle Läänemere. Samal ajal kandub Skandinaaviasse niiskust juurde ning pärastlõunal võib hoogsajupilvi ka üle mere jõuda, on äikese võimalus. Tuul võtab kindlama lõuna-edelasuuna ja muutub õhtu poole pisut tugevamaks. Õhutemperatuur kõigub öösel ikka 15°C läheduses, päeval tõuseb jällegi 25°C ümbrusse.

Reedel suureneb lääne poolt madalrõhkkonna surve ning tõstab lõuna- ja edelatuule tugevamaks. Edelavoolus kandub niiskust juurde ja päeval on vihmahooge laialdasemalt. Õhutemperatuur langeb öösel pisut alla 15°C, päeval kerkib 20..25°C-ni, idapoolsetes maakondades võib veel paar kraadi kõrgemalegi tõusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles