TESTIDA SAAVAD KÕIK SOOVIJAD ⟩ Uus koroonauuring algab Saaremaal

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
VEREPROOV: Patsiendil võtab antikehade analüüsi jaoks verd Piret Õisnurm, protseduuri jälgib dr Mari Soots.
VEREPROOV: Patsiendil võtab antikehade analüüsi jaoks verd Piret Õisnurm, protseduuri jälgib dr Mari Soots. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Uus koroonauuring, millega kaardistatakse viiruse tegelikku levikut, algab Saaremaal.

Aprilli alguses otsustas Vabariigi valitsus eraldada raha COVID-19 antikehade uuringu tegemiseks, mis aitaks kaardistada viiruse tegelikku levikut. Uuringut viiakse läbi Eesti Haigekassa, perearstide, Kuressaare haigla ja veel mitmete osapoolte koostöös.

Haigekassa esmatasandi teenuste juhi Külli Friedemanni sõnul saab haiguse laialdase leviku üle elanud piirkonna elanikkonna testimise abil kaardistada viiruse tegelikku levikut ja teha uuringu pealt olulisi järeldusi edaspidisteks sammudeks.

Uuringus osalemine on tasuta ja selleks ei ole vaja saatekirja, vaid testida saavad end perearsti juures või Kuressaare haiglas kõik Saare maakonna elanikud, kes seda soovivad.

Uuringus kasutatakse antikehade määramiseks laboratoorset testi. Tegemist ei ole tavapärase COVID-19 testiga, mis võetakse inimese ninaneelust. Antikehade määramiseks võetakse vajalik proovimaterjal veeniverest.

„Koroonaviirusinfektsiooni läbipõdemisel või viirusega kokku puutumisel tekivad inimese verre viirusevastased antikehad. Just antikehade test aitab tuvastada, kas organismis on tekkinud koroonaviiruse antikehad ehk kas inimene on haiguse läbi põdenud või sellega kokku puutunud,“ selgitab Saaremaa perearst Mari Soots.

Ta lisab, et testimise raames määratakse antikehad ning patsientidele teostatakse eelnev küsitlus. Peale tulemuste selgumist nõustab perearst patsiente.

Samuti on kavas laiendada uuringut meditsiinitöötajatele, kes töötasid ja töötavad eesliinil. Nende seas on näiteks kiirabi ja spetsialiseeritud COVID-osakonna töötajad.

„Peame oluliseks sihitatult testida ka meie eesliinitöötajaid ja seda üle kogu Eesti,“ kommenteeris teemat sotsiaalministeeriumi tervishoiu võrgu juht Heli Paluste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles