SUUREPÄRANE ILM ⟩ Taasiseseisvumispäev tuleb südasuviselt soe ja päikseline

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Pilved ja päike.
Pilved ja päike. Foto: Volker Riechert/PantherMedia / Volker Riechert

Neljapäeval muutub Karjala kohal olev kõrgrõhuala tugevamaks ja selle lääneservas on meil ilmateenistuse kinnitusel igati ilus südasuvine ilm. 

Neljapäeva öö on selge. Päeval arenevaile pilverünkadele jääb niiskust vajaka, et vihma anda ning ilm püsib sajuta. Idakaare tuul on sisemaal nõrk, rannikul pisut tuntavam. Õhutemperatuur päeval on 21..26°C.

Reedel jääb kõrgrõhkkonna lääneserv Eesti kohale ega lase niiskemat õhumassi üle Läänemere. Selge öö järel on päeval nii päikest kui pilverünki, aga sadu need veel ei too. Puhub üsna nõrk lõunakaare, rannikul briisituul. Öine miinimum langeb sisemaal 10°C ümbrusse, rannikul on kuni 18°C, päeval tõuseb 22..27°C-ni.

Laupäeval laieneb madalrõhkkond üle Skandinaavia Läänemere äärde. Öö on mandril veel õhukese pilvekihiga ja kuiv. Saartele lisandub pilvi ja vastu hommikut võib kohati ka vihma sadada. Lõuna- ja kagutuul tugevneb. Õhutemperatuur on 12..17, rannikul jääb napilt alla 20°C.

Päeval Lääne-Eestis pilved tihenevad. Saartel sajab vihma ja pärastlõunaks jõuavad ka mandrile sajuhood, võib olla äikest. Õhtul jõuab sajuhooge ka Eesti idatiiba. Lõuna- ja kagutuul ulatub puhanguti 12, rannikul 15 m/s, saartel pöördub õhtul tuul edelasse. Õhutemperatuur on 20..25°C, sajuhoogude all langeb paar kraadi madalamale.

Pühapäeval vallutab madalrõhkkond Skandinaavia ja Soome ning selle serva mööda kandub lääne poolt jahedam õhumass üle mere. Ööga liigub suurem soe Peipsi äärde. Õhumassi vahetusega kaasnevad vihmahood ja äike võivad intensiivsed olla. Päeval sajab kord siin, kord seal hoovihma, äike pole ka välistatud, aga õhumass pole enam nii jõulise energiaga ja päeva peale tugevate sajuhoogude võimalus väheneb. Tuul pöördub lõunasse ja edelasse ning on mõõdukalt tugev. Õhutemperatuur on öösel 14..18, päeval 19..24°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles