MUHU UUDISSED ⟩ Juu katsub kua korra aega võtta

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit neh. Muhulane ühtejuoni nii ruttus kut roti kosilane. Nõuksi, kellel põle muul aal aega kut kirbu püidmisel ja kis paljast luuderbunti laskvad, nõuksi oo sii suare pial õnneks ännatumast vähe. Muhu kohta arvatse, et sii suare pial aeg puhkab. Juu ta kuskil kadaga all siis kõõnustab. Aga muhulane ise ep leva tõeste aega puhata. Ja kuulukse, et olla oma eluga vägagid rahul. Kohe tüki muad rohkem kut mõne teese valla elanik. Ja äkist selle suure kiiru ja rahul olemise keskel suab nüid korraks pirekse puhkamise aega kua leida.

Näiteks laupa õhta. Siis pietse äe muuseumiüö, mis kevade pidamata jähi. Ja sellele oo sievuasta nimeks pantud, et “Öös on aega”. Vuata üö oo võib-olla tõeste sie ainumas aeg, kus muhulasel oo kua mahti korra maha istu. 

Muhu kohta arvatse, et sii suare pial aeg puhkab. Juu ta kuskil kadaga all siis kõõnustab.

Koguva muuseumis akkab üö pihta juba õhta kellu kuiest. Suab näitusi vahtida ja muusikad kuuleb ja natusse näputüödkid suab tiha. Reine oo oma tutiteguga latsis. Ja aja kohta kuuleb pitka loengud kua ja. Nõuksed asjad oo muuseumis puhas kuie ja ühessa vahel. Piale ühessat, siis suab juba isekeskis jaluta ja taskulamp tuleks kua likki võtta. Augusti lõppus oo juba üöse ühnagid pime. Uksed oo lahti kolmveerand üheteistmeni. Nõnna et seks aaks piaks ennassid ikka majade sihest välja kikerdama. Muedu vahi sial pimes tuas ominguni. Ja oidku selle iest! Siis jäeb ju tükk puru vägevat värki selle õhta tükkis nägemata. Sest sellesamma laupa üöse pietse ju muinastulesid kua. 

Muhus tihasse muinastuld Lõunarandas kohe kindlaste. Muhu Virtuoosid masu pidada mängama ja. Neh, juu neid lõkkeid mõjal kua jälle oo. Neh, ja kieldust põle ju kodu õueskid pissitassa tuld tiha. Mudud mitte nõukest, mis poolde väina ää nähe oo. Aga nõuke, mise pial suab lambaliha küpseta ja mille jaares istudes suab iseomadega juttu aada. Kasvõi lastega viel enne kuolivuasta algust pire poslori aada. Nende massakatel lähäb nüid raskeks. Põle masu poolel vuastal kuolipinkis vagusi istun mitte. Tia kas oskavadkid änam. Nõnna et nendele kuluks nõuke tule jaares istumine vägagid ää. Tuletaksid miele, mesmuodi oo nelikümmend viis minutid ühtes kohtas vagusi olla ja kuulata ja mõtelda. 

Neh et võtke siis aga laupa omale pireke puhkust ja olge ikka munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles