AJA LUGU ⟩ Saaremaa Uurimise Selts 155

Tõnu Veldre
Copy
PILK AJALUKKU: 1914. aastal korraldas Saaremaa Uurimise Selts Kuressaares “sajandi näituse” Jahrhundertschau, mille eesmärk oli tutvustada sajanditagust elu Saaremaal. Enamik eksponaate oli deponeeritud kohalikelt aadlikelt ja linnakodanikelt.
PILK AJALUKKU: 1914. aastal korraldas Saaremaa Uurimise Selts Kuressaares “sajandi näituse” Jahrhundertschau, mille eesmärk oli tutvustada sajanditagust elu Saaremaal. Enamik eksponaate oli deponeeritud kohalikelt aadlikelt ja linnakodanikelt. Foto: Saaremaa muuseum

Lähinädalatel saab Saaremaa muuseum, mille eelkäija oli Saaremaa Uurimise Selts, 155-aastaseks, kuid seltsi täpset asutamiskuupäeva on keeruline öelda. Muuseum ise tähistab oma sünnipäeva tavaliselt 24. septembril.

Vana kalendri järgi 17. veebruaril 1865. aastal kogunes Kuressaares loodusteadlase Ferdinand Arthur von Sassi majas 25 saksa soost meest, keda ühendas soov oma kodusaart põhjalikumalt tundma õppida. Nende hulgas oli nii haritlasi, ametnikke, harrastusteadlasi kui ka vaimulikke. 

Tollel kohtumisel tekkinud Saaremaa Uurimise Selts sai saksakeelse nime Verein zur Kunde Oesels. Seltsi esimeseks presidendiks valiti Kuressaare gümnaasiumi direktor Theodor Liborius. Asutajaliikmed olid Kuressaare linnapea Hugo van der Borg, gümnaasiumi vanade keelte õpetaja Jean Baptiste Holzmayer, graafik Friedrich Sigismund Stern ja mitmed teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles