Saaremaale lisandus üks koroonapositiivne, kes tõi haiguse välismaalt

Saarte Hääl
Copy
Koroonaäpp HOIA
Koroonaäpp HOIA Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Ööpäevaga lisandus Eestis 56 positiivset testi, neist üks Saaremaale. Haigusjuht toodi sisse Euroopa Liidu riigist.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 29 inimesel. Ida-Virumaale lisandus 16 ning Tartumaale kolm uut koroonaviiruse juhtumit. Võrumaale ja Pärnumaale lisandus kaks ning Läänemaale ja Saaremaale üks uus juhtum. Kahel positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht. Reeglina on sellisel juhul tegemist välismaalasega.

Lääne regionaalosakonna jälgimisel on ligi 180 inimest, kellest 34 on haigestunud. Regionaalosakonna jälgimisel on ürituse kolle Läänemaal (6 nakatunut) ja perekondlik kolle Saaremaal (6 nakatunut).

Terviseamet: olukord muutub tõsisemaks, viiruse leviku ohjamine nõuab kõigi panust

• Rahvarohketes siseruumides ja ühistranspordis tasub kanda maski (eriti Ida-Virumaal, Tallinnas ja Võrus) - maski kandmine ei ole Eestis küll kohustuslik, kuid mask on väga hea täiendav meede distantsi hoidmisele, heale kätehügieenile ja heale respiratoorsele hügieenile. Maski tuleb kanda kõigil mistahes haigussümptomitega inimestel avalikus kohas viibides või vältimatu lähikontakti korral. Maski peaksid kandma kõik koroonaviirusesse haigestunute kontaktsed ka juhul, kui sümptomeid veel pole. Oluline on maski paigaldada, kanda ja eemaldada õigesti. Pärast maski eemaldamist tuleb käed desinfitseerida.

• Hoiame oma vanemaid ja vanavanemaid - näeme, et haigus on liikumas noorematelt inimestelt vanematele inimestele, kes põevad COVID-19 raskemalt ja vajavad sagedamini haiglaravi. Mida rohkem on nakatunuid noorte ja tööealiste hulgas, seda enam hakkab viirus levima ka vanemaealistele. Seega, kui olete viibinud rahvarohketel üritustel - ärge minge külla oma vanavanematele.

• Välisreisid tuleks lükata tulevikku ning veeta koolivaheaeg Eestis - haigestumise määr kasvab nii Eestis, Euroopas kui kogu maailmas. Selleks, et tõkestada viiruse piiriülest levikut tasub välisreisidest praegu loobuda ning leida puhkamisvõimalusi Eestis. Reisida tuleks ainult vältimatu vajaduse korral.

• Haigena püsi kodus - kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

• Kindlasti võiksid üritustel osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles