Saaremaa 30 maakalmistut ajavad läbi 37 000 euroga

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
VIIMANE PINGUTUS: Pöide kalmistuvaht Helen Pilv on käsile võtnud igasügisese suure töö – lehtede koristamise. Just Pöide kalmistut ootavad loodetavasti juba tuleval aastal ees suuremad heakorratööd.
VIIMANE PINGUTUS: Pöide kalmistuvaht Helen Pilv on käsile võtnud igasügisese suure töö – lehtede koristamise. Just Pöide kalmistut ootavad loodetavasti juba tuleval aastal ees suuremad heakorratööd. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tormised ilmad on kalmistutele nuhtluseks, kuna murdunud puude koristamine sööb eelarvet. 

Viimatine suur torm tõi nii Kaarma kui ka Saia kalmistul hulga puid maha ning ühe tormi kahjude likvideerimine tähendas Saaremaa Halduse kalmistute eelarvele 1000-eurost kulu. 

Saaremaa Halduse juht Ainer Tiitson ütles, et kalmistute eelarve koos palgakuluga on 175 000 eurot, millest 37 000 on majanduskulu. Sellega peab tagama kalmistute heakorra. 

Enne koroonat oli summa 10 000 võrra suurem, kuid kärped jõudsid ka surnuaedadeni. Kalmistute peamised kuluartiklid on prügikulud ja liivavedu –sellele kulub pool rahast. 

Tiitson rääkis, et sel aastal on enim raha kulunud Saia ja Mustjala kalmistule, kust jõuti enne eelarvekärpeid ka veidi puid maha võtta. 

Järgmise suurema tööna loodetakse ette võtta Pöide kalmistu põhjalikum heakorrastamine. Raha taotletakse selleks muinsuskaitsest. 

Kudjape kalmistut haldava Kuressaare Linnamajanduse juht Marek Koppel ütles, et kaks Linnamajanduse töötajat on põhikohaga surnuaiaga tegelemise peal ning kolleegid käivad vajadusel abiks. 

2019. aastal kulus Kudjapel tavapärasteks hooldustöödeks 5000 eurot. Lisaks puuriti kalmistule eelmise aasta lõpus 2000 euro eest juurde üks puurkaev. Sel aastal on plaanis ehitada tööriistakuur. 

Kudjape kalmistulgi loodetakse muinsuskaitseameti rahalisele abile, et Saaremaa suurima surnuaia vanas osas hauatähiseid kohendada  ja puid maha võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles