MAAILM ⟩ Kas Mihhail Gorbatšov eksis?

Urmas Kiil
Copy
Nõukogude Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov.
Nõukogude Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov. Foto: Sepp Spiegel/Ropi/Zuma

Sel sügisel möödub 30 aastat ajaloolise 2 + 4 lepingu allkirjastamisest, mis andis rohelise tee ühtse Saksa riigi taastekkele. Venemaal kritiseeritakse tänaseni Gorbatšovi, kes kommunistliku Ida-Saksamaa odavalt "maha müüs".  

Läänes Gorbatšovi austatakse, kodumaal aga mitte eriti. Venemaal kritiseeritakse tema poliitikat veel praegugi. Viimastel nädalatel on eriti rünnatud tema rolli Saksamaa taasühinemise protsessis. Eelkõige heidetakse NLKP (Nõukogude Liidu Kommunistlik Partei) viimasele peasekretärile ette, et ta andis liiga kergekäeliselt allkirja Saksamaa küsimuse lõpliku reguleerimise lepingule (sks k Vertrag über die abschließende Regelung in Bezug auf Deutschland), mida ajalookirjanduses tuntakse ka 2 + 4 lepingu nime all. 

Mihhail Gorbatšovi kritiseeritakse pea kõikidel tasanditel, kuni president Vladimir Putinini välja. Putin on Gorbatšovi kui NSVL-i esimest ja viimast presidenti sageli süüdistanud lühinägelikkuses. Vene ühiskonnas tervikuna ollakse aga enam-vähem üksmeelsel seisukohal, et Gorbatšov küsis liiga vähe raha nõusoleku eest anda lepingule oma allkiri ja et ta ei tõkestanud NATO laienemist ida suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles