AJA LUGU ⟩ Katkutud olemisega: Ninase eite-taati on käest lastud

Tõnu Veldre
Copy
PIRET JA ANDRES: Ninase külavanem Andres Haller loodab valla toel tee ääres seisvad hiiglased taas korda teha.
PIRET JA ANDRES: Ninase külavanem Andres Haller loodab valla toel tee ääres seisvad hiiglased taas korda teha. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kui sõita Mustjalast Saaremaa Sadama poole, jääb Ninase külas tee äärde kaks hiiglaslikku rahvarõivastes inimkuju. Tegemist on pukktuulikutest ümberehitatud taiestega. Rahvasuu kutsub neid Eideks ja Taadiks või Piretiks ja Tõlluks. Turistide jaoks on neist saanud üks meeliskoht peatumiseks ja piltide tegemiseks.

Ninase bussipeatuse seinalt leiab infostendi, millelt selgub, et Tõll olla Mustjala kirikut ehitades ära väsinud, läinud mere äärde, kuid jäänud valvama, et vanaõelus õnnistamata kirikut lõhkuma ei tuleks. Loomulikult jäi Tõll magama. Kuna padja asemel kasutas vägilane suurt kivi, vajutanud ta ninaga sellesse lohu. Ärgates imestanud Tõll: “Oi kui suur ninaase!” Sellest saigi kohanimeks Ninase. 

Meretuultest räsitud kujude taga mere ääres elab Ninase külavanem Andres Haller. Vahepeal 15 aastat Tallinnas olnud Andres naasis tosina aasta eest kodukülla ja on sealse eluga rahul, kuigi üleliia palju alluvaid külavanemal pole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles