JUHTKIRI ⟩ Kuldse tooniga kruvid (1)

Saarte Hääl
Copy
Betoonist rulapark Kuressaare rannaalal.
Betoonist rulapark Kuressaare rannaalal. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Avaliku ruumi arhitektuursel planeerimisel peaks olema kaasatud võimalikult palju arvamusi. Arusaadav, et omavalitsus kui tellija kirjutab lahti oma arvamuse suures pildis, kuid kindlasti ei maksa laskuda "kuldse tooniga kruvide" tasemel detailsuseni. 

Siit jääb mulje, nagu oleks arhitektuurne lahendus juba ette paika pandud ja see peab tulema detailides täpselt selline, nagu vallaarhitekt seda näinud on.

Lugedes Sääre tehnohoone projekteerimis- ja ehitushanke lähtematerjale, on seal kirjas, et oodatakse arhitektuurset lahendust. Samas on eskiiside tasandil ära toodud hoonete kujud, mahud, mööbli väljanägemine ja materjalid kuni põrandaliistu kõrguseni või teiste eelpool mainitud kuldsete detailideni välja.

Jääb arusaamatuks, et millist arhitektuurset lahendust peaks siis hankel osaleja veel pakkuma.

Saaremaal pole see esimene kord, kus kirjutatakse täpselt ette, mida peab tegema. Arhitektid on varemgi kurtnud, et oodatavad tulemused antakse neile juba detailides ette. 

Planeerimise ja arhitektuuriga on muret olnud ennegi. Ja midagi ei muutu. Meenutagem kasvõi seda, et ebaseaduslikult rannaalale pandud betoonist jurakas seisab seal tänaseni, kuigi muinsuskaitse on ammu öelnud, et see tuleb minema viia.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles