MUHU UUDISSED ⟩ Kui väljas oo pime, suab ingevalgusest elatud

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit neh. Muhumoa oo ikka üks suur moa küll. Neh, kui keskel suart käis mineva laupa üöse juba utsikas üle, siis mere jaares põle igaspuol üht nõukest asja viel oln mitte. Vähemasti põhjakaldal küll jättis lilled sedakorda mustaks vädamata. 

Aga kui omingu seda külman õuet sai vahitud, siis äkist lõi mõte pähä, et inä kus mual juba vuasta omadega oo. Selle nädali lõppus kukutse jälle kellusid kierma ja siis oo juba õhta tüölt kojo tulemise aaks varsi nii pime, et põle mitte mingitsugust vahet, mis karva nie lillelehed pial oo ja ons neid änam üldse pial. Jäeb paljast oodata, et jõululaupast akkab uiest pissitassa valgemaks vädama. Aga kuni sõnnamuani piab nüid ingevalgusest elama. Õnneks seda pakutse sii ning sial. 

Täna õhta kellu neljast tudvustatse Liiva roamatukogus vuata et kõege uiema muhulase luuleroamatud. Vähämasti nõukste muhulaste ulkas, kis oo siis sisse rännan ja kis põle sii sündin mitte, oo lasteaa kasvataja Maris Mägi, oma perega üks värskimaid. Taa luuletuste ja pildiroamatu nimi oo irmuskena – “Vaikiv valgus”. Ja selle esitluse nimi oo niisamma kena – “Vaikuse laulud”. Juba nii kenade nimede pärast tuleb minna. 

Ja oome õhta suab minna Liiva pasturaati poslori aama. Moo käest juba üks nõuke iseakan muhulane uuris, et mis asi sie poslori aamine õigetõeste oo? Maap oska kua paramini selgita, kut, et sie oo nõuke jutuaamine, kus midad tarka eb riagita, aga ometiks pannasse kõik muailma asjad kenaste okurooti. Ja mudud, neh, muhu kieles ikka. Nõnna et kulla munuke, kui sa tahad kuulata või riakida muhu kielt. 

Kui sa tahad oma sõnavara laienda ja mõned unun ütlemised uiest miele tuleta, siis oome õhta, kellu viiest, pasturaatis suab seda tiha. Vuata põle tolku kui õhta kodu iseomaga muhu kieles riaki. Mida änam oo kampas inimesi, seda paramini jutt välja tuleb. Neid sõnu ja väljendime oo ühna üksjägu ja kui põle taris igapäe jutusta, siis unuvad kole nobesti ää. Nõnna oogid taris ikka vahest miele tuleta. 

Ja järjest änam tuleb siia suare piale iseakan muhulasi, kis oo muhu kiele selgeks suamise ühna omale südameasjaks võtn ja sest vuata et rohkem vaimustat kut nie, kis piaks olema selle kiele emapiimaga külge suan. Nõuksi maa oska küll paljast kiita. Sest oo aru suaja, et inimesed oo omale ikka õige kohja elamiseks välja valin.

Olge siis munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles