LUGEJA KIRI ⟩ Kodutütred tegid sünnipäevaretke Saaremaal

Copy
Foto: TIINA NIIT

20. oktoobril oli kodutütardel sünnipäev, seekord saadi taasiseseisvunud riigis 22-aastaseks. Selle auks läksid kogu aasta tublid olnud tüdrukud auhinnaks ajalooreisile Saaremaal.

Kahepäevane bussireis sai alguse 19. oktoobril Kuressaarest ning põhiline aeg läks Sõrvele. Tutvuti maailmasõdade jäänukitega, jubelugudega sakslastest ja venelastest, sekka muistendeid Suurest Tõllust ja Vanapaganast. 

Sõrve tipus sai jõudu katsuda looduse väljakutsega püüda tuletornini jõuda püstiasendis või hoopiski merre pühkimata jääda. Kustumatu mulje jättis Mati Martinson militaarmuuseumi tutvustades. Edasi viis teekond Lümanda poole. Seal kosutati keha maitsva lõunasöögiga ja imetleti koolimaja. Ära mindi tarkusega, et sealne esimene kodutütarde juhendaja oli August Mälgu abikaasa Pauliine ning et õues võib koguni seitsmel erineval kiigel kiikuda.

Teel ööbimispaika Pidulasse tegime auringi ümber Kihelkonna kiriku ning eraldiseisev kellatorn jäi saatma uusi teadmisi sealsest piirkonnast. Peagi jõuti Odalätsi allikateni, kus nii mõnigi tüdruk katsetas püha allika tervendavat ja noorendavat jõudu. Pidula kämping ootas ööbijaid avasüli. Kotid lahti pakitud, ootas meid ees reibas matk Onni randa. Edasi viisid saapaninad Pidula mõisa, mille pargis on suisa 12-haruline puuiludus ning mõisahärra nägemus minimaalinnast. Tasub kaema minna.

Reipa marsisammuga jõuti Pidula forellikasvandusse tagasi, kus ootas maitsev õhtusöök. Ka rühmatööd vajasid tegemist. Nendeks olid sünnipäevaluuletus organisatsioonile ning nägemused kodutütardest nüüd ja tulevikus.

Teise päeva varane hommik näitas tujukat ilma. Mustjala tõi kaasa teadmise Saaremaa jalgadest, sekka muidki kehaosi. Paatsa maalinn meenutas muistset vanemat, kelle järgi matkavõistlus Vesse oma nime on saanud.

Panga panga päikesekell uudistatud, kiikumisiha rahuldatud, rahvapärimused kuulatud, viis teekond meid edasi Leisi ja Angla tuulikumäele. Viimaseks paigaks jäi Kaali kraater. Tüdrukud said kuulda mõisa ja kraatri ajaloost, Lennart Meri külaskäigust järve äärde ning igavest sõprust ja armastust lubavast jalutuskäigust ümber kraatri.

Suur tänu kodutütarde noorteinstruktorile Ingrid Paistele, kes sellise vahva ja teadmisterohke reisi võimaldas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles