MAAILM ⟩ Rannast kašelotiokset leidnud kalur sai rikkaks

Urmas Kiil
Copy
Rand. Foto on illustratiivse tähendusega
Rand. Foto on illustratiivse tähendusega Foto: Photo by Mirko Kuzmanovic: https://www.pexels.com/photo/photo-of-a-rocky-seacoast-15505949/

Taiwanile kuuluva Lan Yu saare (ka Orhideesaar) elanik leidis rannast neli kilogrammi kaaluva hästilõhnava kivi, mis tõi talle kopsaka rahasumma. Veebiväljaanne The Taiwan News kirjutab, et tegu oli halli merevaigu ehk ambraga, mis tekib kašeloti seedekulglas ning kas oksendatakse või roojatakse välja. 

Tänavu märtsis püüdis Taiwani elanik Li oma kodu lähedal rannikul kala ja märkas mõnevõrra veidra välimusega tumedat kivi, mis lõhnas meeldivalt. Mees otsustas kivi koju kaasa võtta. Mõne aja pärast rääkis ta leiust sõbrale, kes soovitas väikese tükikese kivist saata Kaohsuingi ülikooli teadlastele testimiseks. 

Oktoobri alguses kinnitas ülikooli teadur Cheng Shi-Yie, et rannast leitud kivi on tegelikult ambra. Ta lisas, et see on väga haruldane ja väärtuslik leid, mille hind võib turul olla kuni kuus miljonit Taiwani dollarit (ligi 177 165 eurot). Ambratüki leidnud Li ütles, et kavatseb kivi maha müüa ja kasutada raha perekonna kulude katteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles