LAPSED ⟩ Kallid, paid ja pihustatav kollitõrje: pimedahirmu saab nipiga maandada

Kristina Õun
, Reporter
Copy
KALLIRALLI: Psühholoog  Eveli Kallas ütleb, et lapse jaoks on enne magamajäämist oluline end vanemate armastusega laadida. Heaks unerohuks on kalli-musi-pai rituaal ning õhtused jutuajamised.
KALLIRALLI: Psühholoog Eveli Kallas ütleb, et lapse jaoks on enne magamajäämist oluline end vanemate armastusega laadida. Heaks unerohuks on kalli-musi-pai rituaal ning õhtused jutuajamised. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Mudilastel võib olla mitmeid hirme, mis käivad kasvamisega paratamatult käsikäes. Sageli tuleb ette, et pisikesed inimesed pelgavad kõike tundmatut, mida pimedus võib endas peita. Siiski on mitmeid viise, kuidas vanemad saavad lapse hirmu leevendada.

Rajaleidja psühholoogi Eveli Kallase sõnul on pimeduse kartus 3–8aastaste hulgas üks levinumaid hirme. “Väiksel inimesel on vähe kogemusi erinevates olukordades toimetulekuks ning see põhjustabki ärevust ja hirmu. Teatud olukordades võib hirm olla ka kaitsemehhanismiks, näidates, millega me veel ei oska või ei suuda toime tulla.” Psühholoog lisab, et hirmuga tegelemisel peab vanem liikuma mudilase tempos ning lapsevanema ülesanne on luua lapsele kindlustunnet pakkuv ja turvaline maailmapilt. Vanemad peaksid seejuures jääma rahulikuks ja andma sellega lapsele märku, et millegi kartmine on normaalne.

“Laps peab uskuma, et kartmises ei ole midagi halba ning et ema-isa on tema jaoks vajadusel olemas ja toeks. Kui laps julgeb vanemale rääkida oma hirmudest, siis peab vanem leidma aja ja last keskendunult kuulama,” rõhutab Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles