MUHU UUDISSED ⟩ Kui väljas oo kotipime

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit neh. Väljas oo paess ikka vahest terve pääva kotipime. Või neh, nõuksi päävi oo viimsel aal oln küll, et omingu päike ep tõuse ja õhta looja ep lähä. 

Neh ja kui sa nõukse ilmaga kuskil rinki kuibid, siis ikka piaks elkur kenaste kua külges olema. Kuulukse, et nüid pidada Muhus lapsed olema nie irmus tähelikud, kis uurivad kõiki inimesi, neh nendel noored ja ergud silmad kua ju, ja kellel elkurit põle, siis lapsed lahkeste jägavad. 

Lastel omal kindlaste oo kõikidel. Sest neh, päkapikud pidada kua juba rinki luusima ja lastel oo põhjust küll ja viel munuksed olla. Aga vanamad inimesed võiksid niisamma munuksed olla, sest neid võib kergesti konstaabel kuskil piiluda, et kas ikka oo elkur külges või põle. 

Pühabe õhta kellu viiest suab vielgid valgust juure. Üle elkurite lüöb siis särama Liiva linna kuusepuu. Tulge aga uudistama. Liivavahel oo niipalju ruumi küll, et suab selle 2+2 reegli järgi sial jaluta ja vuadata. 

Millalgid jõulukuu sihes lubati Hellamual kinu kua näidata jälle. Selle kohta oo Annelil kohe ütelda, et neh, ikka maskid palge! 

Jõululaata pietse kua. Vähämasti lootust oo, et ühessateistmendal ikka laat oo. Sedakorda põle laat mudud mitte spordiallis. Neh, mis sellega sõnna änam riputes minna, kui Liival nii uhke turu lats nüid oo. Just sial jõululaata pietsegid. Kis tahtvad misegagid kaubelda, võiksid juba aegsasti akata Annelile tiada andma. 

Oln asidest kua. Mineva riede õhta sai pasturaatis jälle poslori aetud. Neh, et sai oldud majas sihes, siis mudud kõik ollid kenaste omale maskid palge ette vädan. Ja põle nendega pooleskid nii irmus tüiti olla oln. Kõik jutud said segamini aetud ja isegid laulujoru sai üles võetud. 

Neh, pärast tulli miele küll, et neh, novembri kuus oo ju ikka maskitega lauldud, et vähä põle. Martidel ja kadridel oo ju kua ikka maskid ies oln. Pire teistsugused kut nie nüidseaa maskid oo. 

Aga neh, kellel mõlemad kääd vassakud ja kõik sõrmed peidlad põle, nie oskavad nüidsel aal kua kole uhked maskid valmis tiha. Kellel oo koera koonu ja kellel kassi vurrud ja mõnel oo sured irvakili mokad. Ja Muhus mudud oo nobenäpp Piret juba oma pätikambris maskisid roosima kukkun. Nie oo küll nii uhked, et sõuksi kannaks küll kohe kogu aeg. 

Olge siis ikka terved ja munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles