maailm ⟩ Prantsusmaa ekspresident Nicolas Sarkozy astus kohtu ette

Urmas Kiil
Copy
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy Foto: Wikipedia.org

Prantsusmaa endine riigipea Nicolas Sarkozy astus sel nädalal kohtu ette. Teda süüdistatakse korruptsioonis ja katses avaldada survet õiguskaitseorganitele.  

Esmaspäeval algas Pariisis ekspresident Nicolas Sarkozy kohtuistung. 

65-aastast Sarkozyd, kes oli president aastatel 2007–2012, ootab süüdimõistmise korral kuni 10-aastane vangistus ja trahv kuni miljon eurot. 

Kui uskuda süüdistust, tegi Sarkozy 2014. aastal katse anda oma advokaadi kaudu altkäemaksu prokurör Gilbert Azibert’ile, et saada andmeid tema suhtes algatatud juurdluse käigu kohta. 

Toona uuriti Sarkozy 2007. aasta valimiskampaania võimalikku ebaseaduslikku rahastamist Liliane Bettencourt´i poolt. 

Maailmakuulsa kosmeetikakompanii L’Oréal omanik Bettencourt suri 2017. aastal ja toona oli ta maailma rikkaim naine. Kolm aastat tagasi hinnati tema vara suuruseks 44,3 miljardit dollarit.

2013. aastal mõisteti Sarkozy selles süüasjas õigeks. Kuid tema hilisemad telefonikõned advokaadiga, mille tabasid õiguskaitseorganid ühe teise kriminaalmenetluse käigus, võimaldasid prokuratuuril ekspresidendi vastu uusi süütõendeid saada. 

Sarkozy ise on kõik süüdistused tagasi lükanud.

Nicolas Sarkozy skandaali kajastav ajakirjandus toonitab, et Prantsusmaa sõjajärgses ajaloos on see esimene kord, kus endine riigipea kohtu ette astub. 2011. aastal mõisteti ekspresident Jacques Chirac süüdi võimuvolituste ületamises ja ühiskondlike fondide raha ebaseaduslikus kasutamises ning talle määrati karistuseks kaheaastane vangistus tingimisi. 

Chirac aga tervislikel põhjustel kohtu ette ei ilmunud. 86-aastane Chirac suri 2019. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles