MUHU UUDISSED ⟩ Liiva linn oo nüid jälle kuusetulede jägu valgem

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Rahvast köis ikka seda jõulupuu süitamist ja tule jägamist vahtimas küll. Olli neid, kis ollid omad palged nartsude taha ää petatan, ja olli nõuksi kua, kis arvasid, et neh, pidu ju ikkagid õues ja ruumi oo teestest kaugemase oeda küll ja viel. 

Muhulased oo selle kohja pialt küll tähelikud, et neh, üheteese kaelas naad väga ep kõngu. Põle nõukest muodi omale külge arjutangid. Ja puodis köiasse kua ikka nartsud palges. Ja ennemini vahitse kuusetulede süitamist, kut akatse sii suri meeleavaldamisi korraldama. 

Mõni neh, muigab omaette kua viel, et juu nendel sial Talinas ikka mitte midad talve tiha põle, et naad sedaviisi oma eputamist ilmarahvale kuulutama piavad nii kangest. Juu sie edevus ikka suurem oo kut sie tahtmine paljaste paletega köia. 

Ja irmus kena olli, et selle tulede süitamise aegas Liiva linnas määlestati ühte kanged koolmeistrid Rein Lahket, kis mineva pühabe Muhumoa mulda puhkama sai. Andku taale ingamist!

"Paneb param tassakesti õlled köima piale ja vihub piparkoeka tiha." 

Kadrianesid olli kua mineva nädali Muhus liikun. Vanadekodu laulsid ja tantsisid akna taga. Tuppa es kipugiid. Ja kui mõnda perese kadrianed läksid, siis ollid nii kole viisakad, et kenaste enne uurisid, et kas ikka tohib tulla ja kas tuppa laskasse või paljast õue piale. Neh, sievuasta teistmuodi ep suakskiid. 

Liiva kuolimajas jäeb laste jõululaat selle vuasta äe. Neh, mis laata sa sial ikka piad. Kui lapsed oo puhas oma moni müimas, kisse siis ostmas oo. Põlegid ju änam kedagid. Ühtegid võerast ju kuolimajase ep lasta paess. Ja õige kua. Paess oogid kõege tarblisem sii Muhu suare pial vagusi olla, kis just ädapärast ep pia kuskil väljas köima. Suab rahupärast jõulusid oodata. Nüidseks oo jälle rallitud küll. Paneb param tassakesti õlled köima piale ja vihub piparkoeka tiha. Kaugel sie makitegu ja süldikiedu aegkid änam oo. 

Neh, kui sa nüid ikka mõtled, siis kuu aa pärast suabkid vuasta otsa juba. Ühna mitu inimest oo juba arvan, et suaks juba sie vuasta otsa. Et oo üks kole vuasta oln ja äkist ikka uus tuleb param. Ja äkist põle siis inimesed änam nii närvilised kua mitte, kut naad sievuasta oo oln. Neh, juu sie katk oo kõikide närvid ukka kiern. 

Nõnna et olge aga niipalju kodu vagusi kut annab. Neh, kui ma ütle kodu, siis ma mõtle Muhu suare pial. Oodake lastega seltsis päkapikkusid. Äkist toovad teitele kua vekka. Sedaviisi kondaktivabalt. 

Olge ikka kenaste terved ja munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles