JUUBILAR ⟩ Vanavanaisa Eino Kirs: suurim õnn on pere!

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
OSKAB KODU HINNATA: Eino Kirsi jaoks on kõige tähtsamad tema kodu ja pere. See trepp on tema poja kätetöö.
OSKAB KODU HINNATA: Eino Kirsi jaoks on kõige tähtsamad tema kodu ja pere. See trepp on tema poja kätetöö. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Ütlen oma vanuse kohta nii, nagu venelane seda teeks: страшно подумать – hirmus mõeldagi!” lausub juubilar, endine agronoom ja Pöide vallajuht Eino Kirs. “Ise ma küll ei tunne, et juba kaheksakümmend aastat turjal.”

Oma sünnitalu Mardi peremees on kodukoha patrioot. Kanissaare külas kasvanud ja Orissaare keskkooli lõpetanud, tuli ta pärast agronoomiaõpinguid Türi tehnikumis Saaremaale tagasi ning asus tööle Ranna kolhoosi agronoomina.

“Mulle meeldis, et see majand oli nagu väike talu, mis tegeles nii kalanduse kui ka põllumajandusega,” ütleb Kirs. 

Pärast majandite ühendamist sai temast 20 aastaks Pöide sovhoosi peaagronoom. Kirs on pidanud nii Pöide vallavanema ametit kui ka kuulunud Pöide vallavolikogusse.

2003. aastal pälvis ta Saare maakonna arengule kaasaaitamise eest Saare maavalitsuselt teeneteplaadi. 

Praegu, pensionil, jagub Eino Kirsil rohkem aega oma hobi jaoks. On ta ju aastaid tegelenud koduloo uurimisega. Mehel on põhjalikud teadmised nii oma kodukandi ajaloost kui ka praegusest elust. 

“Omandireformi ajal tuli mul kodukandi sugupuud endale selgeks teha,” räägib Kirs. “Teadsin oma valla iga peret ja iga inimest – kus keegi töötab ja kuidas elab.” 

Einol on kahju, et Pöide valda enam ei ole ning kohalikke asju otsustatakse hoopis Kuressaares. “Olin suure valla vastane, aga kahjuks ei saanud me midagi parata,” tõdeb ta. 

Kahju on Kirsil ka sellest, et praegusel ajal süttib koduküla kümnest majast sügis- ja talveõhtuti valgus vaid kolmes. 

“Suviti meil õnneks rahvast jagub,” märgib Kirs. 

Heameelt tunneb juubilar aga selle üle, et Sitme ranna selts tegi korda vana lautri. “See on siinpool poolsaart ainukene koht, kust pääseb vabalt ujuma ja paati vette laskma,” ütleb Kirs. “Teised kohad on kõik erakätes.”  

Kõige rohkem rõõmustab Eino Kirs aga oma lähedaste üle. “Nemad on minu jaoks suurim õnn!” kinnitab neljakordne vanavanaisa.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles