GALERII ⟩ Haigla EMO pääses ruumikitsikusest

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
MIHKEL LAIDNA, EMO juht lööb kolleegidega klaase kokku. Röntgenpilgul vaatab kaamerasse doktor Ojar Eerik.
MIHKEL LAIDNA, EMO juht lööb kolleegidega klaase kokku. Röntgenpilgul vaatab kaamerasse doktor Ojar Eerik. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Eile avas Kuressaare haigla pärast aasta kestnud remonti erakorralise meditsiini osakonna ja kiirabi uuendatud ruumid.

SA Kuressaare Haigla juhatuse liikme Märt Kõlli sõnul mõjutas 2019. aasta lõpus alanud uuenduskuuri kulgu suuresti koroonaviirus. “Koroona-nimeline tegelane sisuliselt seiskas tööd kolmeks kuuks,” ütles Kõlli eilsel tseremoonial. 

“Osakonna endine sopiline ruumilahendus ja seetõttu kogu logistika oli nõukaaegne ega vastanud tänapäeva vajadustele,” tõdes Märt Kõlli. 

“Rohkem ruumi ja voodikohti, parem tehnika ja paremad võimalused – nii nagu peab,” võttis EMO ja kiirabi juhataja Mihkel Laidna kokku remondi tulemused. Endise nelja voodikohaga ruumi asemel on nüüd kuue voodikohaga saal. “Kuna patsiente on palju, siis neljast voodikohast jäi ilmselgelt väheks,” ütles Laidna.

Varem varjasid ruumis vaatevälja ka keset osakonda asunud WC ja pesuruum. Uuendatud osakonnas on kaks isolaatorit, mis on ette nähtud eelkõige raskete infektsioonidega haigete ravimiseks. Ühte neist isolaatoreist pääseb õuest. Seni oli isolaatoreid üks. 

“Kokku on seega nüüd varasema viie asemel kaheksa voodikohta,” tähendas Kõlli.

Uuendatud osakond on saanud ruumi juurde nii koridori kui ka vaheseinte, ent ka senise sisehoovi arvelt, kus asuvad registratuur, puhketuba ning EMO ravimite ja varustuse ladu.  Nüüd on osakonnas ka eraldi triaažiruum, kus haiged kõigepealt nende seisundi ja abivajaduse järgi kategooriatesse jaotatakse.

Märt Kõlli tunnistas oma heameelt ka selle üle, et nüüd on haiglal kinnine kiirabilüüs – kiirabiautoga saabuvad patsiendid saab otse majja tuua, ilma et nad peaksid vahepeal õues olema. “Mina rõõmustan kõige rohkem lüüsi üle – kiirabiga toodud patsiendid ei pea enam õues tuule ja vihma käes ootama,” ütles kiirabiõde Maire Kuus. “Ka ruumid on meie osakonnas ilusad ja mööbel uus.”   

Patsiendid, kes tulevad haiglasse ise, saavad EMO-sse läbi peaukse Aia tänavalt. Haiglahoone tagant, Luha tänavalt pääsevad majja kiirabiga toodavad patsiendid ja näiteks raske liikumispuudega inimesed. 

Lähinädalail võtab EMO patsiente vastu siiski veel senisel ajutisel pinnal haiglahoone C-korpuses ehk vanas osas. Mihkel Laidna sõnul seisab kolimine alles ees ja vastvalminud ruumides saab tegutsema hakata veebruaris.  

Ehitustööd läksid maksma ligi 800 000 eurot. Peatöövõtja oli AS Tesman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles