MAAILM ⟩ Koroonaviirus on kahjustanud närimiskummi läbimüüki

Urmas Kiil
Copy
Jenkki närimiskummid.
Jenkki närimiskummid. Foto: Marina Pushkar / Postimees

Saksa lehed kirjutavad, et koroonapandeemia ajal on sakslased hakanud vähem närimiskummi ostma. Seda võivat täheldada ka linnade kõnniteede järgi, mis näevad nüüd puhtamad välja. Nätsu populaarsuse vähenemisel on aga mitu põhjust.

Osa kaupade populaarsus on karantiini ajal järsult kasvanud. Nagu näiteks tualettpaber, mis kevadel kauplustes vahel isegi otsa lõppes. Sama lugu oli nuudlite ja riisiga, mis ühtäkki muutusid kogu Saksamaal tõeliseks defitsiidiks. 

Varustamishäired tekkisid seetõttu, et ärevusse ja paanikasse sattunud inimesed ostsid kokku kõike, mida võiks n-ö mustadel päevadel vaja minna. 

Kuid samas on tooteid, mille järele on nõudlus pandeemia ajal märkimisväärselt kahanenud. Üks neist on närimiskumm. 

"Kui koroonapandeemia kevadel algas, prognoosisid eksperdid, et nõudlus närimiskummi järele väheneb umbes 10 protsenti. Nad eksisid. Tegelikult kahanes nõudlus veidi enam kui 28 protsendi võrra," ütles ajalehele Süddeutsche Zeitung Ameerika toiduainete tootmise kompanii Archer Daniels Midland (ADM) Saksamaa esinduse ekspert Bastian Hörmann. Tema sõnul on nätsu populaarsuse kadumisel mitu põhjust, kuid kõik need on omavahel seotud. 

Küllap on kõik tähele pannud, et enamasti on supermarketite kassade vahetus läheduses välja pandud kõiksugu pudipadi-kaupa, sealhulgas nätsu. 

Süddeutsche Zeitung kirjutab, et viimase aasta jooksul on Saksamaa supermarketite kassatsoonides sääraste pisiriiulite arv järsult vähenenud või on need üldse lahti võetud ja müügisaali teistesse kohtadesse viidud. Kassade juurde oli ju vaja ruumi teha, et paigaldada läbipaistvad vaheseinad, mis kaitseksid kassiire koroonaviiruse eest. 

Bastian Hörmanni arvates sõltub närimiskummi läbimüük paljuski nn impulsstsooni olemasolust kassade läheduses. Kassajärjekorras seisvad ostjad poetavad sageli ostukorvi igasugu pudipadi, mille ostmine neil üldse plaanis polnud. 

Nüüd aga, mil kõikjal möllab koroonapandeemia, tuleb ostjatel näiteks närimiskummi supermarketi hiiglasuures müügisaalis teiste kaupade hulgast spetsiaalselt otsida. 

Lisaks on koroonapandeemia ajal kehtestatud avalikes kohtades karmid käitumisreeglid.  Tuleb kanda kaitsemaski ja hoida distantsi teiste inimestega. Ning poest püüavad ostjad võimalikult kiiresti lahkuda, et vältida nakatumisohtu. 

Seega pole pudipadi jaoks enam aega, sellest võib lihtsalt loobuda. Sääraseks pudipadi-kaubaks loetakse ka nätsu, mis veel aasta tagasi oli Saksamaal väga minev kaup, kirjutab Süddeutsche Zeitung. 

Pandeemia ajal on muutunud ka inimeste igapäevane elustiil. Neil on tekkinud uued harjumused. Nätsu ostsid inimesed varem näiteks sõpradega kohtuma minnes või enne mingit ametialast nõupidamist, et värskendada oma hingeõhku. 

Milline olukord valitseb aga praegu? Tööd tehakse sageli kodust distantsilt ja avalikes kohtades tuleb kanda maski. Seepärast ongi pandeemia ajal vajadus nätsu närida lihtsalt kadunud.

Ühes hiljutises uudistesaates küsitles Deutsche Welle (DW) ajakirjanik inimesi Kölni kesklinnas. Küsimus oli: kas te tõepoolest ei osta enam nätsu? Pea kõik vastasid jaatavalt. 

Kui ajakirjanik palus põhjendada, miks nad nätsust loobunud on, vastati peamiselt, et maski kandes on ebamugav nätsu mäluda. Kodus aga närimiskummi tavaliselt ei kasutata. "Te vaid vaadake meie kõnniteid, need pole kunagi nii puhtad olnud. Mitte ühtegi laiaks astutud nätsu!" naeris üks tütarlaps ajakirjaniku küsimustele vastates. Nii ongi.

Süddeutsche Zeitung kirjutab, et närimiskummi peamine omadus on elastsus. See omadus on vististi üle kandunud ka nätsutootjatele. Viimasel ajal on nad muutunud üha paindlikumaks ja teevad kõik, et uute oludega kohaneda. 

Nii näiteks on välja mõeldud uusi retsepte. Tavaliselt on närimiskummile lisatud mentooli ja kõiksugu muid aromaatseid aineid, et tekitada suus närimise ajal värskustunne. Pandeemia on aga esitanud tootjatele uusi üleskutseid. 

"Nüüd lisatakse närimiskummile vitamiine, soolestikule kasulikke probiootikume ja spetsiaalseid aineid, mis aitavad ära hoida igemepõletikke ja kaariest," ütles Bastian Hörmann ajalehele antud intervjuus.    

Saksamaa stomatoloogide ühingu hiljuti avaldatud statistika näitab, et koroonapandeemia ajal on inimesed hakanud vähem hambaarsti juures käima. Eriti on vähenenud arstikülastused profülaktilistel eesmärkidel. 

Närimiskummi tootjad on juba otsustanud, et muutunud oludes peavad just nemad enda peale võtma ka hammaste profülaktika. Turule on juba ilmunud Oral-B tüüpi närimiskumm, millesse on sarnaselt hambapastadega lisatud fluoriide. 

Süddeutsche Zeitung kirjutab lõpetuseks, et toote uus kvaliteet peaks inimesi motiveerima nätsu närima ka siis, kui nad kannavad maski. Lisaks väidavad tootjad, et närimiskumm on kasulik selles sisalduvate vitamiinide pärast ja aitavat ka vabaneda kuivustundest suus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles