JUHTKIRI ⟩ Jäine unistus

Saarte Hääl
Copy
Jäätee. Foto on illustratiivne.
Jäätee. Foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Nii kui talv vähegi talve nägu näitab, hakkavad saarte elanikud unistama teest üle mere. Jäätee ju ka nagu püsiühendus. Isegi kui ainult mõneks ajaks. Kuniks päevavalgust jagub, pole tarvis praamiaegu passida. 

Jääteel sõites hoiad kokku nii raha kui ka aega. Ka väikesaarte elanikud ootavad jää paksenemist pikisilmi, et ise oma sõite suurele saarele planeerida.

Ometi ühendas jäätee Saare- ja Hiiumaad viimati mõni aasta tagasi ning Kuivastu ja Virtsu vahel – kes enam isegi mäletab, millal.   

Paar sooja ja lumevaba talve selja taga, tõi tänavune jaanuar viimaks ometi kaasa korralikud talveilmad. Ühes vägeva lumesaju ja kohati üsna krõbedate külmakraadidega. See aga paraku ei tähenda veel, et tingimused jäätee rajamiseks sobivad on. 

Koheva vaibana merd katva lume all ei kipu jää piisavalt paksuks muutuma, et suudaks autot kanda. Vähemalt mitte kogu distantsi ulatuses mandri ja saare vahel. On tarvis sula ja uuesti pakast.      

Senikaua aga, kui lund jagub, tasub sellest rõõmu tunda – näiteks minna Kudjape endisest prügilast ümberehitatud mäele kelgutama. Tõsi, seda tasub teha siiski valgel ajal, kuna sealne valgustus on alles tulevikumuusika.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles