MUHU UUDISSED ⟩ Kena valge tali

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Terit. Pool talvet piaks siis nüidseks ammuks läbi olema. Pooled puud kuuri alt piisi alla aetud ja pool salvet tuhlist ää süödud. Neh, äkist seda kenad, valged ollust ikka jägub teese poole talve sisse pitkemalt. Suaks kua lavad alla ja metsa. 

Kis tahab lagema kohja pial suusata, siis Liiva linnas oo ju kua nüid suusaradasid tehtud jälle. Kohe kaks tükki. Ja uisuta suab Liival kua. Mudud rahvale pannasse kangest südame piale, et suusarada oo ikkagid suusatamise jäuks ja sial ep sünni jalgupidi pial päntimas köia. 

Köimise jäuks oo mõjal kohta küll ja viel. Neh, ja Muhu oo küll ühna lage mua, aga nõukest äda põle viel kuulda oln mitte, et ep leva mõnda küngast, mise otsast alla kõlguta suaks. Mineva nädali lõppus neljandama jäo massakad uherdasid Üükus. Said palged kenaks punaseks ja ollid õhtaks kut ladvaõonad.

Neh, siikohtas üks tähälepanek viel. Väin põle pooleskid viss ja sõnna piale üks arukas inimene autuga ep kipu. Ja muhulane oo tiadupärast ikkagid vägagid arukas inimene. 

Nõukse kena lumega tasub palju õues olla mudud. Pidada tervisele easte mõoma. Neh, ja kui päe kua viel nende kenade lumiste puude ja angede kohe särab. Nõuke kena pilt ise, tieb kohe tuju paramaks ja rõemsa inimese külge ep akka ükskid muailma viirus ega patsillus.  Neh, ega muedu põleks ennevanasti rahvas tähele pannud, et kui tõnissepääva päe nii paljukestkid paistab, et jõvab korra obuse selga karata, siis tulle kena aeg ja inimesed pidada terved olema. Kui nüid sellevuastast tõnissepääva ilma sai vuadatud, siis oo luotus suur. Ja neh, Taevatuaet oo kua masu ühna tark mies. Küll taa juba mõikab, et paess oogid param, et inimesed õues kangest palju rinki kuipivad ja sporti tiha vihtuvad. Juu jõvab sial umpses tuas teesekorra olla jälle. 

Neh, ja üks muusikaline tiadaandmine kua lõpetuseks. Lõetsa Matsi Peeter andis vuasta lõppus jälle uie plaadi välja. Uijee! Tulisema kenad lugulaulud oo pial jälle. Kis tahab omale kojo 

suaja, siis Hellamoa roamatukogust Anu kääst suab kohe kindla piale! Elista ja uuri või mine ete ise sõnna. Suad kaks-kolm ead-paramad juturoamatud kua õhtaks seltsi.  

Olge siis terved ja munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles