JUHTKIRI ⟩ Inimese parim sõber?

Saarte Hääl
Copy
Koer. Foto on illustreeriv.
Koer. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Koer on oma truuduse tõttu ära teeninud tiitli: inimese parim sõber. Samuti on koer hinnatud kui tark loom. Tõsi, koerad on oma intelligentsuselt, õpihimult ja õpivõimelt erinevad. 

Kui koer on agressiivne, ründab teisi loomi ja inimesi, pole teda piisavalt sotsialiseeritud ega õpetatud. See on aga omaniku kohustus – teha kõik endast olenev selleks, et tema lemmik käituks ohutult. Nii igal pool ning kõigiga. Kui omanik pole seda suutnud saavutada, peab ta oma koera hoidma turvalises kauguses nii teistest loomadest kui ka inimestest. Sest pahatihti ei oska isegi omanik aimata, mis tema hoolealuse agressiivsuse käivitab. Õpetamata koer, kes omaniku kinnitusel on alati sõbralik ega ole kunagi kedagi hammustanud, võib impulsi ajel näiteks mööda jooksvale lapsele säärde karata. Või söösta kärinal kallale mõnele teisele koerale või kassile. 

Tõsi, vahel tuleb ette sedagi, et rünnatu on juhtunus vähemalt osalisselt ise süüdi – on koera kiusanud või ähvardanud. 

On aga üks väga tähtis reegel, mida iga koeraomanik järgima peaks: kui teil ei ole isiklikku koduaeda, kus koer liikuda saaks, tuleb teda jalutades kõvasti rihma otsas ja enda ligi hoida. Ning agressiivsemale loomale ka suukorv pähe panna. Teiste ja ka looma enda turvalisuse nimel.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles