AJA LUGU ⟩ Millised olid saarlaste muistsed rõivad?

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
ÜKS VALJALA MONOLIITIDEST: Läinud sügisel laboris konserveerimistööde käigus pildistatud monoliidis on näha pistoda jäänused ja rõivaid kaunistanud spiraaltorukesed. 
Maetud naise ja lapse vahele hauapanusena asetatud pistoda ümbritses ilmselt ka tupp.
ÜKS VALJALA MONOLIITIDEST: Läinud sügisel laboris konserveerimistööde käigus pildistatud monoliidis on näha pistoda jäänused ja rõivaid kaunistanud spiraaltorukesed. Maetud naise ja lapse vahele hauapanusena asetatud pistoda ümbritses ilmselt ka tupp. Foto: Jaana Ratas

Kas Kukruse memme kõrvale saame lähiaastatel ka Valjala emanda? Neile küsimustele annab loodetavasti vastuse kolmeaastane projekt, mis Eesti arheoloogilistele tekstiilileidudele ja muule materjalile tuginedes paneb kokku pildi Eesti alade rõivastumistavadest muinasaja lõpus ja keskajal.

Mullu kevadel alanud uurimistööd veab arheoloog Riina Rammo, kes eelmisel suvel projekti ka Saaremaa muuseumis tutvustas. Ta möönab, et vastata küsimusele, kuidas riietusid inimesed muinasaja lõpus ja keskaja alguses, pole lihtne, kuna allikaid on selle valdkonna kohta säilinud äärmiselt vähe. Järeldusi saab teha matustest leitud ehete ja tekstiilijäänuste põhjal, arheoloogilist materjali aitavad tõlgendada naaberalade paralleelid ja etnograafilised ülestähendused.

Mida me muistsest rõivastusest teame?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles