REPLIIK ⟩ Viiruse võitmiseks vajame kiiret reformi

Copy
Mask. Foto on illustreeriv.
Mask. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Sulgemised ja liikumispiirangud ei peaks olema miski, mida teha lihtsalt selleks, et korraks haigestumistrend alla viia. Marginaalset tähtsust omab näiline peenhäälestamine, nagu wifi kinnipanek, istumiskohtade äravõtmine kaubanduskeskustes, samuti degusteerimiste jms keelamine. Piirangud on vajalikud, et võita aega, et luua edasine strateegia, tehnoloogilised vahendid ning otsustada lubatud käitumine järk-järgult avanevas ühiskonnas. Meil ei ole kahjuks nii toimitud. 

Vaja on kiiret reformi päriselt olulistes valdkondades, nagu vaktsineerimine, HOIA-rakendus, maskide kandmine ning kontrollitav karantiin Eestisse reisimisel. Ainult nii päästame elusid ning saame suve vabaks.

1. Vaktsineerimine –  luua koostöös erasektoriga mobiilsed vaktsineerimiskeskused sarnaselt testimisega.

2. HOIA – siduda rakendus e-tervise süsteemiga, mille tulemusel ei pea enam ise testi tulemust sisestama. Seda eeldusel, et rakendus üldse toimib ja suudab lähikontaktseid tuvastada.

3. Maskide kandmine – muuta kõikides avalikes siseruumides kohustuslikuks. Ideaalis minimaalselt kirurgilised maskid, mitte riidest ning korduvkasutatavad. Näiteks Hispaanias ja Saksamaal on ühistranspordis kohustuslikud FFP2-respiraatorid. Kasulikkuse teemal – maskid üksi ei hoia haigestumisi ära, vaid ainult koosmõjus teiste meetmetega.

3. Kohustuslik karantiin Eestisse reisimisel – ei ole vahet, kui tublid me kohapeal oleme, uued viiruse tüved tuuakse välisriikidest sisse. 

4. Värske õhk – liiga vähe on räägitud ruumide õhutamise vajalikkusest. Väliüritused on pigem turvalised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles