UUED PIIRANGUD ⟩ Distantsõpe pikeneb, kinod-teatrid lähevad kinni

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Kuressaare teatri juht Piret Rauk
Kuressaare teatri juht Piret Rauk Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Vabariigi valitsus kehtestas eile koroonaviiruse leviku pidurdamiseks täiendavad üle-eestilised piirangud, mis hakkavad kehtima 1. märtsist. 

Üldhariduskoolides, kutsekoolides ja kõrgkoolides jätkub märtsi lõpuni distantsõpe. Piirang ei kehti üldhariduskoolide 1.–4. klassi õpilastele, samuti hariduslike tugiteenuste ja konsultatsioonide osutamise kohta.  

Siseruumides avalikke üritusi korraldada lubatud ei ole. Alates 1. märtsist on neljaks nädalaks keelatud kinoseansid, kontserdid, teatrietendused ja konverentsid. 

Kuressaare Teatri juht Piret Rauk tõdes, et piirangute tõttu jäävad ära kõik märtsi mängukavasse kuuluvad etendused. 

Värskeima lavastuse “Issid” esietendused, mis olid plaanis 25. ja 26. märtsil, lükkuvad aga edasi tulevikku.  

“Kõigi märtsikuu etendustele pileti ostnud inimestega võtame ühendust,” ütles Rauk. 

Teatrijuhina peab Piret Rauk uusi, senisest rangemaid piiranguid vajalikeks. “Radikaalsemad otsused oleks tulnud teha juba ammu,” leidis Rauk. 

Tema hinnangul on teatritel seni olnud väga keeruline aina muudetud piirangutega sammu pidada. Rauk tõi näiteks Kuressaare Teatri teisipäevase külalisetenduse “Sipsik” Tartus Vanemuise väikeses majas. 

“Müüsime aasta alguses kogu saali kohti, ainsaks piiranguks publiku arv: kuni 400 vaatajat,” rääkis Rauk. “Kui tuli 50% täitumuse piirang, pidime kõik – nii sealne teatrirahvas kui ka meie oma meeskond – saalis toole kinni teipima.”

Teatrijuhi sõnul jäänuks selline topelttöö tegemata, kui karmimad piirangud oleks kehtestatud juba varem.

“Kõige tähtsam on siiski, et etendus toimus,” märkis ta. 

Rauk tõdes, et kogu koroonaaja on Kuressaare Teater tegutsenud põhimõttel “ootame homse ära ja käitume vastavalt olukorrale”. 

Teatrijuht lisas, et koroonahirm ja piirangud on mõjutanud ka publiku otsuseid. “Praegusel ajal tulevad etendusi vaatama ainult väga suured teatrisõbrad, püsikülastajad,” lausus Rauk. “Need, kes juba varem käisid teatris vaid kolm-neli korda aastas, on ilmselt üldse loobunud. Samuti ei kipu viirusehirmu pärast enam teatrisse eakad inimesed.”

Piret Rauk ise leiab, et teatrite külastamine on olnud turvaline: “Kultuur, mida nauditakse istudes, on turvaline.” 

Tema sõnul on eilne sulgemisotsus signaal, et tuleb hoida distantsi. 

“Samas olen tänulik, et saime seni hoida teatri avatud,” ütles Rauk. “Igal toimunud etendusel oli kullahind!”

Spaad, saunad, veekeskused ja ujulad jäävad suletuks, sportimine on lubatud individuaaltegevusena.

Söögikohad kell 18 suletud

Õues on avalikud üritused ja avalikud koosolekud lubatud siis, kui on tagatud, et rühma kuulub kuni kümme osalejat, kes ei puutu kokku teiste rühmadega. Avalikud üritused on keelatud kell 22.00–6.00. Toitlustuskohad peavad kohapeal teenindamise lõpetama ja uksed sulgema kell 18, varasemal ajal kehtib 2+2 reegel ja 50% täitumuse nõue.

Et vältida inimeste kogunemist kaubanduskeskustesse, suletakse seal wifi ja võetakse ära istumiskohad. 

Peaminister Kaja Kallas tõdes eilsel vabariigi valitsuse pressikonverentsil, et uute piirangute kehtestamine on viiruse leviku tõttu möödapääsmatu.

Eesti peaminister Kaja Kallas. Премьер-министр Эстонии Кая Каллас.
Eesti peaminister Kaja Kallas. Премьер-министр Эстонии Кая Каллас. Foto: Mihkel Maripuu

Riigihalduse ministri Jaak Aabi sõnul teeb valitsus töötukassa nõukogule ettepaneku kaaluda palgatoetuse maksmist neis sektorites, mida piirangud tugevasti mõjutavad. Samuti on kavas kaaluda täiendavaid toetusi hariduse, huvihariduse ja kultuuri valdkonnas. 

Saare maakond esiviisikus

Vabariigi aastapäeval lisandus Saare maakonda 60 positiivset koroonatesti tulemust. 54 haigestunut viibivad Saaremaal. Eilseks selgus 49 uut koroonapositiivset. 

Nakatumiste arvu poolest oli Saare maakond eile Harju-, Ida-Viru-, Tartu- ja Lääne-Virumaa järel viiendal kohal. “Kõige sagedamini on nakatumine toimunud pereringis, kuid paljudel juhtudel jääb nakatumisallikas paraku teadmata,” tõdes Saaremaa vallavalitsuse arendus- ja kommunikatsiooninõunik Anu Vares

Kuressaare haiglas oli eilehommikuse seisuga ravil 22 koroonapositiivset patsienti.

Käesoleva nädala lõpuni on suletud Aste ja Lümanda lasteaed, Kesklinna Eralasteaed Naerusuu Kuressaares ja Pihtla kooli lasteaiaosa. Samuti on suletud üks rühm nii Valjala kui ka Kuressaare Pargi lasteaias. 

Eilehommikuse seisuga on Saaremaal 755 koolitöötajast koroonaviiruse vastu esimese vaktsiinidoosi saanud 424 inimest ehk 56%. Kaks kooli on veel vaktsineerimise ootel.

Lasteaiatöötajate vaktsineerimine algab Saaremaal märtsi teisel nädalal.

Piiranguid ei taheta järgida

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 4939 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid teste oli 1154 ehk 23,4 protsenti testide koguarvust ja suri 10 nakatunut.

14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 850,8 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 14,3 protsenti.

Tartu ülikooli juhitava koroonaviiruse levimuse seireuuringu 11.–22. veebruarini kestnud etapp näitas, et nakatunute hulk on ühtlaselt kõrge kõigis Eesti maakondades. 

Seire käigus toimunud käitumisuuring näitas, et mida aeg edasi, seda nõrgemaks muutub inimeste soov piiranguid järgida. Kuigi kantakse maske ja pestakse käsi, on teadlik kohtumiste vältimine ja turvalise vahemaa hoidmine järk-järgult vähenemas, ennekõike nooremate täiskasvanute seas. Kasvanud on ka väiksematel üritustel osalemine ja toitlustuskohtade külastamine, nii nooremate täiskasvanute kui ka 40–64-aastaste seas. Ligi kolmandik neist, kel on olnud võimalik kokkupuude või lähikontakt nakatunuga, ei muuda pärast seda kokkupuudet oma käitumises midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles