MUHU UUDISSED ⟩ Poastuaeg ja titetegu

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit. Neh uurivad paljast, et mesmuodi siis nüid minema akkab kua? Mis ta sii ikka minema akkab. Ega’p lähe teismuodi kut siiamuani. Liiva poed oo lahti. Kirkus köis rahvast ennegid vähä ja nie tubased sportimise kohjad ollid kua juba ammu kindi. Neh, niipaljukest oo, et viie lassi jägu lapsi õppevad nüid jälle kodu. 

Vanamad inimesed vilkuvad juba uhkete nägudega süstimas köia ja päe köib kõrgest ja lumi oo läin. Pilkus nie rähäd nüid piose ep satu. Neh, ergu päeva käe oo kole mõnus ruabitseda. Nõnna et pangu ete kõik nie kohjad kindi. Meitel oo ühna ükstaskõik. Paergu oogid ennemini nõuke paras kodu kõõnustamise aeg viel. Neh, sui, siis oo teene lugu. Siis oo suar neid turista piripardani täis ja muhulastel oo siis tuline kiire. Ja kis tahab, suab omasid kaupasid puhtapuru kontaktivabalt kua kätte toemeta. Olga nie lilled või lõngad või tükkis lõunane süömakord. 

Neh ja lõppude lõpuks oo poastuaeg, terve selle pitka märtsikuu. Ega siis poastu põle taris pidada paljast toedust. Nõnnasammati võib kua Kuresare vahet vilkumisest ja puodisid kaudu rinki roinamisest poastuda. Juu sõnna jõvab jälle, kut nie vad tõbised oo terveks suan ja nie aiguse numbrid oo uiest madalamase läin. 

Matsabest akkas lammaste lagunemise aeg pihta. Neh aga üks pissike munuke must jaarapoiss köis juba mineva nädali meite hooldekodu vabatahtlikuks ingetohtriks. Neh nie vanad oo sial selle ullu tõve taudi kindi kut vangimajas ja ui seda rõemu, kui äkist suab lambatalle paita ja patsuta. Nõnna rõemsaks kut vanainimeste palged võttis. 

Ja rõemsaks suavad kohe varsi koa nende palged, kis muhu kielest lugu pidavad ja seda selgeks suaja tahtvad. Iseäranis lapsed mudud. Sest üks titt oo nüid ilma sündin ja liigub pissitassa ülemualt Muhu puole! Sie titt oo Muhu oabits. Koguva Loasu Kadri panni inimeste mõtted kokku ja tegi oabitsaks ja Linnusse Uisu Riina juonistas irmuskenad pildid juure.  Kaua, kut selle tegu kua aega võttis, aga näedsa, valmis täma lõpuks sai. Kojo jõvab sie titt kenaste õigeks aaks – emakielepäävaks. Mesmuodi nie ristsed olema suavad, juu seda näeb. Tervet suaretäit rahvast ju pasturaati kokku aada ep sua, aga juu mõtleb tulevaks nädaliks midad välja! 

Katsuge siis ikka terved seesta ja olge munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles