Külavahelood ⟩ Meedla küla Pärna talu peremees Peeter Laum on meretööd teinud enam kui 30 riigis

Raadio Kadi
Copy
Peeter Laum Foto: Sander Ilvest
Peeter Laum Foto: Sander Ilvest Foto: Saarte Hääl

Kaugpüügilaevadel meremehe kogemuse saanud saarlane on kala püüdnud Angolas, juhtinud aastaid laevaehitust Saare Paadis ja Baltic Workboatsis, olnud Kuivastu jahisadama kapten. 

Viimased, ligi tosin aastat, on ta töötanud välisfirmades. 2013. aastal läks ta tööle Norra laevatehasesse Bergenis. Firma ehitab naftaplatvormide jaoks teeninduslaevu.

Viimastel aastatel on ta spetsialiseerunud suurte merealuste elektrisüsteemide uuendamisele ja väljaehitamisele. Tööreisidel on ta saanud tundma õppida erinevaid maid ja inimesi.

Peeter räägib saates värvikaid lugusid Norrast, Aserbaidzaanist, Saksamaast, väikesaarest Arubast, Jamaikast, Angolast, Kolumbiast, Soomest ja veel paljudest teistest riikidest.

Veel meenutab ta tööd Saare Paadis. Nasval ehitati ümbermaailmareisi teinud jahtlaev Lennuk, omanäoline viikingilaev ja palju väiksemaid aluseid, sealhulgas hulk puupaate.

Saare Paadis ja Baltic Workboats`is on ta võõrustanud ka Eesti vabariigi presidente Lennart Meri, Arnold Rüütlit ja Toomas-Hendrik Ilvest. 2007. aastal kutsus president Ilves Pärna talu peremehe ja -naise Peeter ja Külli Laumi vabariigi aastapäeval pidulikule vastuvõtule.

Peetril ja lasteaednikust Küllil on kolm tütart ja kaheksa laspselast. Pärna talunikud on ka hobusekasvatajad. Nende tütred ja lapselapsed on maaelust  vaimustatud. 19 korda Tartu maratoni läbinud Peeter käis möödunud talvel lastelastega suusatamas koduradadel.

Esiisadelt ja -emadelt on ta õppinud ära ehtsa õlleteo ja koduleiva küpsetamise. 9. aprillil saab Peeter 65. aastaseks. Oma ümmarguseks tähtpäevaks ta koduõlut ei pruuli, ütles, et järgmise telli teeb ta jaanipäevaks.

Saatejuht Aare Laine 

Kuula saadet siit!  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles