MAAILM ⟩ Ajaloo kõige ihaldatumad briljandid

Urmas Kiil
Copy
BRILJANDID
BRILJANDID Foto: www.freepik.com

Läbi kogu ajaloo on vormilt ja mõõtmetelt unikaalsete briljantide pärast rohkesti võikaid kuritegusid sooritatud ja isegi veriseid sõdu alustatud. Hispaania ajalehe La Vanguardia veergudel ilmus hiljaaegu haarav lugu maailma kõige hinnalisematest ja kaunimatest vääriskividest, mis kahjuks nende paljudele omanikele õnne ei toonud.

Kuulsamate briljantide ajalugu algab Indias. Enne teemandileiukohtade avastamist Brasiilias 1725. aastal ammutati suurem osa vääriskividest just seal. Hindustani poolsaare jõgede sängidest ja kaevandustest leiti aastasadu tagasi ajaloo kuulsamad ja tuntumad vääriskivid, mis andsid nende omanikele mõneks ajaks küll suisa piiramatu võimu, ent seejärel viisid nad laostumise ja isegi traagilise surmani.

La Vanguardia toonitab, et omal ajal peeti briljante India külades mitte niivõrd varanduseks, kuivõrd talismanideks, mis aitasid suhelda teispoolsusega. Kõige tuntum briljant olevat aga asjatundjate arvates Koh-i-Noor (Valguse Mägi), millel on pikk ja haarav ajalugu, kus reaalsus põimub sageli müütide ja legendidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles