MUHU UUDISSED Kiigu-liigu: kus ollid Muhu külakiigud?

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit. Neh, sa äkist oled kuuln seda juttu, mise Tooma Juhan kua üles tähändas, sest Tolmu Mihklist. Neh nime puolest ta olli muedu Tõnisse Mihkel, aga et ta veskimies olli, siis olli ühtevalu kangest tolmune ja siis tal muud nime es olngid kut Tolmu Mihkel. 

Sie Tolmu Mihkel jäen ühekorra veskitiiva külge kindi ja siis laskn terve süömavahe rinkiratast. Kui alla tuln, siis õegan, et tule aga jälle, ja ületsi minnes jälle karjun, et lähä aga jälle. Aga tiadjamad mehed oo kindlad, et Muhus oo oln eluilmal kaks nõukest kiiku, mis rinki köisid kut veskitiivad. Üks oln Raegmas ja teene masu Piiri all. Selle Raegma kiigu kohta oo üteldud, et köis rinki ja kiikujad rippusid, aga ikka piad ületsipidi. Ja nüid üks Muhu juurikatega ülemua mies tahaks kangest tiada, ons nõuksel jutul ikka tõepõhi kua all või aeti taale paljast poslori. Kis oo kuuln, siis võiks kirjuta muhu@parandikool.ee või moole elista 55 655 942. Ma siis annaksi sõna jälle sõnna, kust uuriti. 

Ja neh, näedsa, sialt juba tulli uus ja kena mõte jälle. Kui äkist katsuks miskil moel ää koardista kõik suured külakiigud, mis muhulased tiadvad, et oo kuskil oln, ja nie kua, misega paergu kiigutse, siis võiks just nõnnasamati kirjuta ja elista. Just nii uhkeid mälestusi, kut kellelgid miele tuleb. Et mõuksi lollusi kiikude all tehti ja mõuksi tarblisi ilmaasju korda panti ja mõuksi laulusid kiikus lauldi ja. Neh, et kus nie kiigud ollid ja mis aegus ja. Neh, ja kui kellelgid oo pilta kiikudest ja kiikujatest, siis äkist täiks soata või laseks kellelgid üle pildista. Suaks äkist millalgid kasvõi pasturaati välja panna nõuksed asjad. 

Või neh, mine ullu tia, äkist suaks terve ruamatutääve juttusid ja piltisid kohe! Vuata müime nie oabitsad iest äe ja võtame sõnna pärandikuoli roamatute sabase kuskile viimaks “Muhu kiigud ja kiigu jutud”... Neh kena oo unista küll, aga enne oleks ikka materjaali taris. Nõnna et pange omad mõtted ja näpud nüid liikuma.

Neh ja oabitsatest olli kua juba pirekse juttu. Kis põle omasid viel kätte suan, siis nie oo nüid puhas pasturaatis äe pakitud ja võib järgi minna. Kui igakordas põle uksed lahti, siis võib Kadrile elista kua, et ons ta äkist liikumas. Taa nummer oo 53 404 369. 

Vat sõuksed luod ja laulud!

Olge siis munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles