JUHTKIRI ⟩ Prügisokutaja jalajälg

Saarte Hääl
Copy
Prügi.
Prügi. Foto: RMK

Üks Riigimetsa Majandamise Keskuse ülesandeid on koristada riigimetsast rämpsu, mille hoolimatud inimesed on sinna sokutanud. Leidub ju tegelasi, kes loodavad saada prügist lahti nii, et selle eest maksma ei pea. Vaevalt enam tagantjärele kindlaks tehakse, kes see prahisokutaja oli. Ja küll RMK selle laga ise ära koristada laseb. See ju nende kohustus! 

Niisuguse mõtteviisiga inimesed ei anna endale aga aru, milline on nende arulageda otsuse tegelik mõju ning keskkonnale jäetav jalajälg. 

Kui paljud saarlased-muhulased teavad, et riigimetsa visatud prahi koristamiseks saabub RMK hankega valitud lepingupartneri Eesti Keskkonnateenuste veomasin kohale Pärnust? Kui mõttekas on niisugune aja- ja rahakulu, kui masin viib Saaremaa reisilt mandrile näiteks vaid paar-kolmsada kilo ehitusprahti? 

RMK jaoks on prahi mandrile vedu kulu. Kulude katmiseks on aga vaja raha. Kust RMK raha saab – peamiselt puidu müügist. Selleks tuleb aga metsa maha võtta. Võib-olla just sinu kodumaja lähedalt või sinu seenemetsast, prügisokutaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles